Breda vervangt glasbollen door stillere ondergrondse glascontainers

Gemeente Breda, 22 april 2010

Alle glasbollen in Breda gaan dit jaar verdwijnen. In de plaats daarvan komen er op meer dan 150 plaatsen ondergrondse glascontainers, de zogenaamde "nonnies"

Er wordt alleen nog wit en bont glas ingezameld; groen en bruin glas mag voortaan door elkaar.

Wethouder Wilbert Willems: "We vervangen de glasbollen door ondergrondse containers, omdat deze minder geluidsoverlast veroorzaken en voor een mooier straatbeeld zorgen. Bovendien hoeven ze ook minder vaak geleegd te worden omdat er meer glas in kan. Dat zorgt voor minder vervoersbewegingen en dat is beter voor het milieu."

De opslag van het glas gebeurt ondergronds. Bovengronds is slechts een relatief kleine zuil in de vorm van een fles zichtbaar. De zuil van de nieuwe glascontainers is beter geïsoleerd waardoor het geluid van het glas dat men erin gooit wordt gedempt.

Op zo'n 150 locaties waar de opbrengst in het verleden altijd goed is geweest, zoals bij winkelcentra, komt een ondergrondse voorziening. Glasbollen waarvan men weinig gebruik maakt komen te vervallen. Verder kijkt Afvalservice of de inzamelplaatsen goed en veilig bereikbaar zijn. Dat zal vaak zijn bij de in- en uitvalswegen van buurten en wijken. Op een tiental plaatsen in de stad zullen ondergrondse containers die eerder voor de inzameling van bruin glas zijn gebruikt worden gebruikt voor de inzameling van plastic verpakkingsafval.

In de omgeving van waar de ondergrondse containers komen en waar glasbollen verdwijnen krijgen de bewoners hierover, tegen de tijd dat dit gaat gebeuren, een Breda Bericht in de bus.

Bron: Breda

home...