Geluid heeft invloed op smaakperceptie

Smaak wordt anders waargenomen naargelang geluid van voedingsproduct of verpakking.

Engineeringnet.be, 11 oktober 2010; De Telegraaf, 18 oktober 2010

Wanneer testpersonen worden blootgesteld aan geluiden van iemand die in een appel bijt, een koekje of chips eet, maken zij reeds een inschatting van de versheid ervan. Ook wanneer ze zelf deze producten consumeren maken zij deze associatie.

Testen waarbij de geluiden van het bijten en knabbelen van de testpersonen werden gemanipuleerd tijdens consumptie wijzen uit dat hun indruk van de versheid groter was wanneer het geluid werd versterkt en wanneer de hogere tonen werden versterkt.

En wanneer de proefpersonen het geluid van hun eigen geknabbel niet goed meer kunnen waarnemen, worden de chips als minder aangenaam ervaren.

Ook voor gecarboniseerde frisdranken is het geluid belangrijk. Een versterking van het geluid of enkel de hoge frequenties wordt ervaren als indicatie dat de drankjes meer bruisen. Maar eenmaal in de mond wordt dit onderscheid niet meer gemaakt, dit in tegenstelling tot wat bij chips of koekjes het geval is.

Daarbij komt nog dat ook het geluid dat de verpakking maakt, belangrijk blijkt bij de beoordeling van de knapperigheid: chips worden als knapperiger ervaren wanneer het gekraak van een chipszak wordt gehoord dan wanneer het ‘poppende’ geluid van een tube chips wordt waargenomen.

En ook voor frisdranken is het geluid dat geproduceerd wordt bij openen van de fles of het flesje belangrijk voor de smakelijkheid ervan.

Vliegtuig

Voedsel in een vliegtuig verliest zelfs zijn smaak door het lawaai Onderzoekers claimen dat dit komt door het geluid van de motoren tijdens een vlucht. “Er bestaat een algemene consensus dat vliegtuigvoedsel niet fantastisch smaakt”, aldus Andy Woods, een onderzoeker van Unilever aan de universiteit van Manchester. “Wij zijn ervan uit gegaan dat vliegtuigmaatschappijen hun best doen om het eten zo lekker mogelijk te maken. We vroegen ons af waar het dan aan kan liggen dat het eten vaak zo smaakloos is.”, aldus een artikel in De Telegraaf.

De onderzoekers vergeleken een vliegtuigvlucht met een ruimtereis en kwamen zo tot de ontdekking. “NASA geeft hun astronauten erg sterk smakend eten mee, omdat ze in de ruimte het voedsel minder goed kunnen proeven”, aldus Woods. “Wij denken dat dit door het achtergrondgeluid komt.”

Voor het onderzoek werden er 48 mensen geblinddoekt en een aantal zoete en zoute gerechten gevoerd, terwijl ze luisterden naar achtergrondgeluid of stilte door een koptelefoon. Elke vrijwilliger liet vervolgens weten wat ze van het gerecht vonden, door middel van een cijfer. De vrijwilligers die luisterden naar achtergrondgeluid, zoals geruis dat te horen is in een vliegtuig, gaven de gerechten aanzienlijk minder hoge cijfers dan zij die geen geruis hoorden.

Volgens Woods heeft dit met aandachtsverdeling te maken. “Als het achtergrondgeluid erg hard is, zal je aandacht eerder daarnaar uitgaan dan naar het proeven van je eten”, aldus Woods in The Daily Mail.

Uit het onderzoek kon Woods concluderen dat aangename geluiden de eetlust versterken. Dit is wellicht de reden dat restaurants achtergrondmuziek draaien. Restaurant Heston Blumenthal geeft om die reden iPods met zee-geluidseffecten aan klanten die het ‘Sounds of the Sea’-gerecht bestellen.

Bron: engineeringnet, De telegraaf

home...