Vuvuzela verboden door UEFA bij Europese voetbalwedstrijden

AD, De Stentor en andere kranten, 1 september 2010

De vuvuzela is door de UEFA verboden in Europa. Bij bijvoorbeeld EK-duels en wedstrijden in de Champions League is het instrument taboe. Dat geldt ook voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012.

Televisiekijkers hoeven zich bij voetbalwedstrijden daarom geen zorgen meer te maken over ‘vuvuzelaterreur’, aldus een artikel in De Stentor.

Tijdens het WK in Zuid-Afrika klaagden televisiekijkers over het geluid van de toeters, waardoor het net leek of er een enorme zwerm bijen in het stadion hing. De UEFA-ban zorgt er verder voor dat vuvuzela’s in de nationale competities van de 53 landen die bij de Europese voetbalbond zijn aangesloten verboden worden.

Eerder hadden de Premier League en de KNVB ook al zo‘n verbod aangekondigd. De Fifa verdedigde de vuvuzela tijdens het WK omdat de toeter een onderdeel is van de Zuid-Afrikaanse voetbalcultuur. ,,De sfeer in het stadion verandert met de aanwezigheid van de vuvuzela. Het zou niet passend zijn als er ook in Europa de nadruk op ligt'', aldus een verklaring van de UEFA verwoord in het Algemeen Dagblad.

Gehoorschade bij voetballers of supporters noemt de UEFA niet als reden voor het verbod.

Google
 

Bronnen: De Stentor, Algemeen Dagblad, UEFA

home...