Hybride auto's in Japan al aangeboden met geluid

Z24 en Autogids, 26 augustus 2010

Toyota gaat een speaker onder de motorkap van de hybride Prius plaatsen zodat voetgangers en fietsers de stille hybride beter horen aankomen op het moment dat die alleen op de accu rijdt, zo schrijft The Financial Times. De speaker zal het geluid aanpassen aan de snelheid van de auto, zodat hij ook meer geluid zal maken zodra de auto vaart maakt.

Met name blinden klaagden over de Prius die ze niet aan hoorden komen.

Ook Nissan, dat begin 2011 met de volledige elektrische Leaf op de markt komt, heeft ook al aangekondigd maatregelen te nemen. De auto zal volgens de Engelse zakenkrant worden uitgerust met een speaker die bij snelheden het geluid van een opstijgend vliegtuig maakt. Wel wat minder luid natuurlijk.

Wat vindt u hiervan? Mail de redactie. 

Toyoto brengt de speaker eerst op de markt in Japan, waar de overheid al richtlijnen voor autogeluid heeft opgesteld. Het geluidssysteem gaat ongeveer 120 euro kosten. Verwacht wordt dat het ook snel in Europa en de Verenigde Staten beschikbaar zal zijn, omdat men ook daar bezig is met richtlijnen aangaande het geluid voor elektrische auto's.

Lage snelheid

Een hybride auto zoals de Prius kan zonder probleem een snelheid van 45 km/h halen in elektrische modus. Maar onder 25 km/h verplaatsen ze zich hierdoor zonder enig geluid te produceren, wat voetgangers en fietsers kan verrassen. Er gebeurden al ongevallen en verenigingen voor blinden en slechtzienden hebben al aangegeven dat ze bezorgd zijn over het risico dat samengaat met de stille hybrides. Toyota heeft daarom beslist niet te wachten op de Japanse overheidsreglementering die nog in een studiefase zit. Het merk lanceert vanaf 30 augustus een geluidssignaal als optie. Voor het ogenblik wordt die enkel aangeboden in Japan.

Apparaat

Het apparaat is verkrijgbaar voor 12.600 yen (ongeveer 167 euro) en produceert een geluid dat samen met de snelheid oploopt (van 1 tot 25 km/h) tot maximal 55 dB. Linksvoor aan de auto is een luidspreker geplaatst. Die kan worden uitgezet via een knop in het interieur. Boven 25 km/h zijn de rolgeluiden van de banden duidelijk genoeg hoorbaar en wordt het systeem dus overbodig. Op deze link vind je een demonstratievideo (met Japans commentaar, maar de clip is eenvoudig te begrijpen).

De stilte van hybride voertuigen is niet alleen in Japan een discussiepunt, maar ook in de Verenigde Staten en bij de Europese Commissie. De komst van elektrische auto's kan het probleem nog versterken. Het gevaar van een aanrijding met voetgangers is bovendien groter in kleine straten en in de zone 30, waar de voertuigen zo goed als geruisloos worden en zo zwakke weggebruikers kunnen verrassen. Alle constructeurs zijn zich van dit nieuwe risico bewust, dus we mogen dit soort 'geluidshulp' binnen afzienbare tijd verwachten bovenop radarsensoren en automatische remsystemen.

Veilig Verkeer Nederland

Veilig Verkeer Nederland staat positief ten aanzien van het elektrisch autorijden, mits deze geen extra gevaar opleveren voor kwetsbare weggebruikers. In Japan rijden zo'n miljoen elektrische en hybride auto's en vallen relatief veel voetgangersdoden. De Japanse regering heeft daarom eerder dit jaar besloten dat stille voertuigen beter hoorbaar moeten worden gemaakt. Toyota loopt daar nu al op vooruit.

 

Google
 

Bron: z24, autogids, persbericht Veilig Verkeer Nederland 

home...