Geluidhinder RandstadRail in Voorburg

Gemeente Leidschendam-Voorburg, 24 november 2011

Het geluid van RandstadRail hangt nauw samen met het onderhoud van het spoor. Bij te weinig onderhoud voldoet RandstadRail niet aan de Wet geluidhinder. Dat blijkt volgens een publicatie van de gemeente Leidschendam-Voorburg uit recente onderzoeken. B&W van de gemeente willen dat het stadsgewest Haaglanden, als beheerder van de spoorweg, de geluidproductie van het spoor permanent blijft volgen en daar een onderhoudsprogramma aan koppelt. Omdat zo'n "eeuwigdurend"  intensief akoestisch onderhoudsprogramma een kostbare aangelegenheid is, wil B&W dat Haaglanden onderzoekt of een geluidsscherm op den duur wellicht voordeliger is.

Sinds de lightrailvoertuigen van RandstadRail het treinvervoer op de Sprinter- en Hofpleinlijn hebben overgenomen, ervaren aanwonenden in Voorburg meer geluidhinder dan voor die tijd. Uit geluidmetingen blijkt dat RandstadRail meer geluid veroorzaakt dan vooraf was berekend. De onderhoudssituatie van het spoor heeft daar veel invloep op.

Na slijpen van het spoor daalt de geluidproductie met 4 tot 5 deceibel, maar dis is dan nog 13 decibel hoger dan vooraf was berekend.

De meeste klachten komen van bewoners aan de Laan van Leeuwensteijn in Voorburg, aldus een aritkel in Westonline.

Bron: Leidschendam-Voorburg, Westonline

home...