Gejengel meest storende geluid

SUNY (State University New York), juni 2011

Verkozen de Nederlanders in 2010 nog de cirkelzaag als bron van het meest irritante geluid, inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het gehuil van kleine kinderen het meest irritant is, althans het meest afleidt van serieuze taken, dus het meest storend wellicht.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology, bleek dat het gehuil van kinderen proefpersonen afleidt die eenvoudige wiskundige sommen aan het maken zijn. Het effect was sterker dan dat van ander geluid, dat mensen irritant vinden. Het maakte geen verschil of de proefpersoon kinderen had.

“In feite kan je minder hard werken en presteer je ook minder goed als je luistert naar het gehuil.” aldus de co-auteur van het onderzoek, Rosemarie Sokol Chang, professor in de psychologie aan de New Yorkse universiteit. Mannen en vrouwen worden evenveel afgeleid.

Geluiden

De onderzoekers vroegen de proefpersonen om aftreksommen te maken terwijl ze luisterden naar kindergehuil, normale spraak, stilte, een tafelzaag met hoge frequenties, en “motherese” -- overdreven gepraat tegen een baby dat andere volwassenen vaak irritant vinden.

Om ervoor te zorgen dat de proefpersonen niet werden afgeleid door de inhoud van de woorden bij normale spraak en motherese, werden vreemde talen voor het spraaksignaal gebruikt.

Mensen maakten meer fouten in de rekensommen bij luisteren naar het gejengel, dan bij elk van de andere spraaksignalen. Mensen konden ook minder snel de problemen oplossen dan als het volledig stil was, zoals blijkt uit de resultaten hieronder.

Aantal opgeloste rekensommen (boven) en gemiddelde foutscore (onder)
als functie van het soort achtergrondgeluid.

Volgens De Telegraaf kunnen vooral kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar oud er wat van. Zij werken enorm op onze zenuwen als ze perse iets willen.

Evolutie

Het effect dat men wordt afgeleid door kindergehuil zou kunnen komen doordat dit een evolutionair voordeel kan hebben. Omdat het gehuil zo irritant is, zorgt het kind dat men er aandacht aan gaat besteden. Ouders die dat doen, hebben meer succes bij de opvoeding en dus meer kans dat hun kind gezond opgroeid. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat gehuil van kinderen in de loop van de evolutie de optimale toonhoogte heeft gekregen om de aandacht van mensen te trekken. Om die theorie te kunnen bewijzen, is echter meer onderzoek nodig.

Bronnen: The Body Odd, Villagevoice, De Telegraaf, Nu.nl, lees hier het originele artikel.

home...