On-line geluidmeetsysteem in Alkmaar

Gemeente Alkmaar, 21 mei 2011

Op zaterdag 21 mei is tijdens het muziekevenement `Samen op het plein', een nieuw geluidssysteem voor de Alkmaarse binnenstad officieel in gebruik genomen. Om geluid te kunnen meten, is afgelopen jaar een meetsysteem aangebracht op het Canadaplein, het Waagplein en de Platte Stenenbrug. Het systeem meet geluid objectief en constant waardoor er sneller kan worden opgetreden bij geluidsoverschrijdingen. Rond 13.00 uur verrichtte wethouder Jan Nagengast op het Waagplein de officiŽle openingshandeling voor het nieuwe systeem.


Actuele geluidsbelasting in Alkmaar

Het geluidssysteem geeft de mogelijkheid om via internet de exacte geluidsbelasting op het Canadaplein, het Waagplein en de Platte Stenenbrug te bekijken. Dit schept voor zowel omwonenden als voor organisatoren van evenementen duidelijkheid. Organisatoren van evenementen kunnen met het systeem via een sms- of e-mailbericht automatisch gewaarschuwd worden als een vooraf afgesproken geluidsgrens bereikt is.

Samen op het plein Artiance, centrum voor de kunsten, organiseerde op zaterdag 21 mei 2011 van 10.00 tot 17.00 uur het muziekevenement `Samen op het plein'. Op het Waagplein en Canadaplein speelden diverse orkesten en bands. In totaal deden er vierhonderd muzikanten van 20 verschillende orkesten en bands mee aan deze dag, variŽrend van koren tot popbandjes en van koperblazers tot slagwerkers. Hieronder het verloop van het geluid op het plein de afgelopen 4 weken. Het muziekevenement springt eruit, en ook op Koninginnedag was het druk. Gedurende de nacht, rond 4 uur, is het op zijn stilst in Alkmaar. 

Bronnen: Gemeente Alkmaar. Zie ook www.geluidssysteemalkmaar.nl 

 

home...