RIVM introduceert begrip Groepsgeluidbelasting

Redactie, 29 april 2011

Het RIVM introduceert het begrip Groepsgeluidsbelasting, Gden, en bekijkt de toepassingsmogelijkheden bij luchtvaartgeluid. De Gden is een optelling van het geluidsniveau op een groep woningen en is als volgt gedefineerd:

Gden en Gnight zijn eengetalsgeluidmaten die de gezamenlijke geluidbelasting van een populatie uitdrukken voor respectievelijk het gehele etmaal en specifiek de nachtperiode.

In het rapport van het RIVM wordt ingegaan op de relatie met geluidsschade, hinderbeleving en slaapverstoring binnen de populatie. Tevens is gekeken naar de te verwachten jaarlijkse variaties afhankelijk van wisselende verkeerssituaties.

Gebleken is dat Gden en Gnight goede correlatie vertonen met geluidsschade (redactie: hiermee wordt waardevermindering van woningen bedoeld), hinderbeleving en slaapverstoring. Een nauwkeurige prognose op basis van Gden/Gnight van deze laatste aspecten die geheel overeenstemt met daarvoor bekende dosis-responsrelaties is echter niet mogelijk.

Jaarlijkse variaties in de groepsgeluidbelasting Gden en Gnight onder gelijkblijvende verkeersaantallen zijn relatief beperkt. Daarmee lijken deze indicatoren minder gevoelig voor wisselende meteorologische omstandigheden en bieden mogelijk ook aanknopingspunten in het kader van een transparant handhavingsbeleid rondom luchthavens. Vanwege dit perspectief is het aan te bevelen om deze nieuwe indicatoren mee te nemen in het tweejarige proeftraject 'Vliegen volgens afspraak' dat recent van start is gegaan.

Bron: Rapport RIVM. Met dank aan Wim Drost.
N.B. De tekst van het rapport is door het RIVM beveiligd. Daarom is het voor de redactie van Geluidnieuws niet mogelijk het rapport beter samen te vatten dan het RIVM zelf heeft gedaan.

home...