ZEURPRUIM KLOPT HET OP

Stel het falend beleid aan de kaak

Elke akoestisch adviseur wist het al. De gemeentes gaan tot het uiterste van de bandbreedte die de Wet geluidhinder biedt, in het belang van de "volkshuisvesting", of nog platter, in het belang van de "ecomonie". Er wordt zonder aarzeling gebouwd tot aan de maximale ontheffingswaarde, en maatregelen tegen geluid worden slechts mondjesmaat getroffen. Bij nieuwbouw van woningen is er toch niemand ontvankelijk bij een procedure bij de Raad van State.

Wat de adviseurs al wisten is nu ook wetenschappelijk bewezen. Christian Zuidema promoveert erop aan de Universiteit Groningen. Zuidema stelt dat dit komt door de decentralisatie van het beleid.

De oplossing van Zuidema is: Gemeentes moeten beloond worden voor verbetering van het milieu, en op de vingers getikt als het milieu achteruit gaat. Hoe dan, vraagt Zeurpruim zich af? Hoe beloon je een organisatie zoals een gemeente? Hoe tik je ze op de vingers?

Dat kan via het stemrecht. Straf de gemeenteraad voor hun slechte beleid bij de komende verkiezingen, in 2014. Straf ze ervoor dat ze de ambtenaren onbelemmerd hogere waarden laten verlenen. Hoe? Informeer de burgers hoe slecht het is gesteld met het milieu in hun gemeente. Te beginnen bij geluid wat mij betreft.

Stel dus het beleid publiekelijk aan de kaak. Wie moet dat gaan doen? Nu VROM als excuusministerie helemaal is opgeheven moeten de milieuorganisaties zich dit gaan aantrekken. Milieudefensie, Natuur en Milieu, maar ook de Fietsersbond, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Woonbonden..

Sluit een overeenkomst met zijn allen en doe onderzoek naar de geluidssituatie in alle (grote) gemeentes. De kaarten en de actieplannen zijn beschikbaar van enkele jaren terug. Binnenkort komen er nieuwe, dan kan je mooi vergelijken hoeveel slechter het is geworden in 5 jaar. Zet het allemaal op een rijtje en laat zien hoe de gemeenten prestesteren. Slecht, dat weet ik al, maar hoe slecht? Waar kan je het beste wonen, en waar is geluid het minst in de aandacht? Beoordeel welke actieplannen alleen een lege huls zijn. Laat zien bij welke gemeente geluid werkelijk prioriteit heeft.

Doe het simpel, jullie weten hoe het moet. Geef plusjes en minnen voor het beleid en de burger zal het snappen. Horen kan hij het al, help hem bij het beoordelen en vergelijken.

Met vriendelijke groet,
Zeurpruim, 13 oktober 2011

 

home...