Vermindering verkeerslawaai in Westland

Gemeente Westland, 1 september 2011

Op 31 augustus hebben gedeputeerde Ingrid de Bondt van de provincie Zuid-Holland en wethouder Bram Meijer van de gemeente Westland hun samenwerking bij de aanpak van verkeerslawaai in Westland bekrachtigd. Op tien plaatsen worden geluidreducerende maatregelen getroffen. Onder het motto 'Westland en provincie stiller op weg' verbeteren de gemeente en provincie de leefbaarheid voor omwonenden.

geluidreducerend asfalt

In totaal wordt 22 kilometer provinciale weg in Westland voorzien van geluidreducerend asfalt. Bij 600 woningen die aan deze wegen liggen wordt vervolgens onderzocht of zij voldoen aan de Europese norm voor geluidshinder. Indien nodig worden aanvullende bouwkundige maatregelen getroffen om onder de norm te blijven. Inmiddels zijn de N211 (Nieuweweg ter hoogte van de Vredebestlaan), de N223 (van De Lier naar Den Hoorn) en de N220 (ter hoogte van de kern Maasdijk) voorzien van stil asfalt en is gestart met de aanleg van stil asfalt op de N467 (Naaldwijkseweg en Galgeweg van 's-Gravenzande naar Naaldwijk).

synergie en kostenbesparing

De aanpak van de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland wordt als voorbeeld gebruikt in het programma 'Stiller op weg' van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit programma wordt uitgevoerd door Agentschap.nl en het CROW (kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte). Doel is gemeenten, provincies en gelieerde organisaties ertoe te bewegen om gezamenlijk oplossingen te realiseren voor het terugdringen van verkeerslawaai. Uit de aanpak van Westland en de provincie is gebleken dat het combineren van wettelijke geluidtaken, het geluidhinderbeleid, de geluidsaneringsopgave en de onderhoudsprogramma's van wegen leidt tot synergie en kostenbesparing.

Vergroten woongenot

Wethouder Meijer en gedeputeerde De Bondt lieten tijdens de feestelijke bijeenkomst in brasserie Westpoort in Poeldijk weten dat het project 'Westland en provincie stiller op weg' een belangrijke bijdrage levert aan het verbeteren van de leefbaarheid in Greenport Westland. "Voor de economische ontwikkeling van Westland moet het wegennet zijn toegerust op grote hoeveelheden verkeer. Bereikbaarheid mag echter niet ten koste gaan van de kwaliteit van de leefomgeving", aldus Meijer. Gedeputeerde De Bondt gaf aan dat de kwaliteit voor weggebruikers én omwonenden centraal moet staan. "Daarom komt er in de provincie 53 kilometer stil asfalt, waarvan 22 kilometer in Westland."

Bron: Gemeente Westland

home...