stadsdebat Utrecht: Luchtkwaliteit

22 augustus 2011

Op 29 augustus houdt Utrecht een stadsdebat over luchtkwaliteit. De aanleiding voor het debat is het Utrechtse Rekenkamerrapport "Geen vuiltje aan de lucht" van 21 juni 2011. Het debat is bedoeld als voorbereiding op de Raadsinformatieavond van 6 september over het Rekenkamerrapport en de behandeling van het rapport door de gemeenteraad.

Uit meetresultaten blijkt volgens de website Utrecht écht Anders tot nu toe dat de gemeten concentraties op meerdere lokaties gemiddeld 25% hoger liggen dan de concentraties die berekend zijn in de NSL-monitor, waarvoor de gemeente de gegevens aanlevert.

Niet in alle straten wordt gemeten. Berekeningen uit de in mei verschenen NSL-monitor Utrecht 2011 geven aan dat op de Albert Schweitzerdreef, Karl Marxdreef, Catharijnesingel en Amster-damsestraatweg de normen overschreden worden; en op enkele andere straten overschreden dreigen te worden. Volgens het Rekenkamerrapport is het onzeker of de lucht in 2015 aan de normen voldoet en is het effect van de door de gemeente genomen maatregelen zoals milieuzonering en verschonen van de bussen onzeker doordat de gemeente dat niet monitort. Het publiek wordt gevraagd zich uit te spreken over twee vragen: doet de gemeente genoeg om in 2015 aan de wettelijke normen te voldoen? En: kan de gemeente nog meer doen?

Bronnen: Utrecht Anders

home...