Herman ten Berge (Hoorstichting) geridderd

Gemeente Roermond, 30 maart 2012

Op vrijdag 30 maart 2012 ontving de heer Herman ten Berge uit handen van Burgemeester van Roeromond, Henk van Beers een Koninklijke Onderscheiding.

De heer Ten Berge is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De uitreiking vond plaats in Slot Zeist tijdens de receptie ter gelegenheid van het afscheid van de heer Ten Berge als directeur van de Nationale Hoorstichting.

Verdiensten

De heer Ten Berge is sinds de oprichting in 1995 tot heden directeur van de Nationale Hoorstichting. De Nationale Hoorstichting is destijds opgericht om het tot dan toe volledig veronachtzaamde volksgezondheidsprobleem ‘slechthorendheid’ en meer specifiek het optreden van GEHOORSCHADE onder de aandacht te brengen.

Herman ten Berge heeft geen mogelijkheid onbenut gelaten om aandacht te vragen voor (preventie van) gehoorschade en de gevolgen hiervan. Hij heeft ‘het gehoor’ nationaal en internationaal op de kaart gezet en wel door het initiëren van werkprogramma’s en grootschalige publiciteitscampagnes alsmede het opzetten van samenwerkingsverbanden en symposia.

Hij was de initiatiefnemer en vormgever van de jaarlijkse ‘Week van het Oor’. Ook maakte hij vaak gebruik van nogal onconventionele acties om vooral de jeugd in het uitgaanscircuit te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn de jongerencampagne ‘DOOF WORDEN DOE JE ZO!’in samenwerking met muziekzender TMF en het convenant dat hij afsloot met brancheorganisaties om geluidsmaatregelen te nemen op muzieklocaties, zoals poppodia en popfestivals.

Ook zette hij zich in voor de aanpak van gehoorproblemen op de werkvloer, de aanpak van gehoorproblemen bij ouderen en het initiëren van nationale onderwijsprogramma’s voor het basis- en het voortgezet onderwijs.

Als bestuurslid van de internationale organisatie Hearing4all heeft decorandus het gehoor ook wereldwijd op de internationale agenda gezet. ‘Preventie van gehoorschade door lawaai op jonge leeftijd’ staat mede door zijn toedoen nu op de agenda van de Europese Commissie.

Herman ten Berge kan gekenschetst worden als een zeer bevlogen, inspirerende persoonlijkheid die tijdens zijn directeurschap een enorme bijdrage heeft geleverd aan het onder de aandacht brengen van problemen op het gebied van het gehoor en daarvoor ook subsidies en sponsoren wist te genereren. Hij was een netwerker die door zijn grote inzet en vasthoudendheid in combinatie met zijn aimabele manier van aanpakken vooraanstaande organisaties op het gebied van gehoorproblemen tot samenwerking wist te bewegen.

Gedurende zijn directeurschap heeft hij de oorspronkelijk relatief kleine Nationale Hoorstichting weten uit te bouwen tot een gezaghebbend platform en een belangrijke speler in de strijd tegen het voorkomen van gehoorproblemen. Hij heeft de stichting op een hoger plan gebracht waardoor de stichting inmiddels uitstekende toekomstperspectieven heeft.

Bron: Gemeente Roermond. Meer Personalia