HOE woning "ongelofelijk stil"

Gemeente Hardenberg, 26 november 2012

In de Hardenbergse wijk Marslanden is aan de Moonenlaan 60 een energieneutrale woning gebouwd: de H0E-woning. H0E staat voor Hardenberg Nul Energie. De H0E-woning maken zichtbaar welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen in woningen en wat dit uiteindelijke oplevert.

Burgemeester Peter Snijders en zijn gezin, zelf druk op zoek naar een onderkomen in Hardenberg, hadden afgelopen weekend de eer om de woning als allereerste uit te proberen. En dat beviel hen uitstekend.

Stil

Het meest opvallende vindt Snijders dat je eigenlijk niets merkt van het duurzame aspect van de H0E-woning. Bovendien is de woning zo goed geïsoleerd dat hij niet alleen warmte of kou tegenhoudt, maar ook ieder geluid. Het is binnen ongelofelijk stil. Dat het zondag een stormachtige dag was, merkten we pas 's middags toen we even naar buiten gingen. Tot die tijd hadden we geen zuchtje wind gehoord." Hij lacht. "Naast geluid, houden de wanden ook straling buiten de deur. We hadden binnen nauwelijks bereik op onze mobieltjes. Toen ik zondagmiddag telefoon had, moest ik even uit het raam gaan hangen om te kunnen bellen. Dat vond ik wel frappant. Misschien moet er in het vervolg in zo’n woning wel even ergens een doorlaatruimte voor telefoonsignalen worden gemaakt."

Het gesloten luchtsysteem is ook iets waaraan hij even moest wennen. "Het werkt in principe prima. Je houdt het huis ermee op een constante temperatuur en dat is vanzelfsprekend veel voordeliger in het gebruik. Maar het voelt in het begin toch een beetje als een kantoorklimaat. Daarom heb ik zondag even een paar ramen opengezet. Gewoon omdat ik even de frisse lucht wilde voelen."

Bron: Gemeente Hardenberg

home...