Geen gemotoriseerd verkeer in natuurgebied Holtingerveld

Gemeente Westerveld, november 2012

Het college van B&W van de gemeente Westerveld heeft 30 oktober 2012 ingestemd met het starten van de procedure waarmee gemotoriseerd verkeer uit het natuurgebied Holtingerveld in Drenthe wordt geweerd.

Formeel hebben crossers nu nog vrij baan in het Holtingerveld en kunnen bijvoorbeeld politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) nog geen boete uitschrijven. Voor zowel het college van Westerveld als voor grondeigenaren en natuurbeherende organisaties zijn de crossers een doorn in het oog. Gemeente, provincie en natuurorganisaties zetten zich al jaren in voor het in evenwicht brengen van natuurontwikkeling, natuurbescherming én het genieten van de natuur door de mens. Zo wordt op dit moment de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld ingericht op het huidige dagrecreatieterrein en werken diverse overheden en organisaties samen aan het opstellen van een beheerplan. Ook zorgen de crossers voor onveilige situaties ten opzichte van bijvoorbeeld fietsers en wandelaars in het natuurgebied.

Procedure

Het besluit tot een zogeheten geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer wordt binnenkort in het huis-aan-huisblad gepubliceerd waarna de stukken zes weken ter inzage liggen en een ieder een zienswijze kan indienen. Vervolgens dient het college een definitief besluit te nemen waarop belanghebbenden bezwaar kunnen indienen. Na het doorlopen van de hele procedure is de geslotenverklaring formeel van kracht.

Gebied

De geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer geldt straks voor het hele natuurgebied in de driehoek Havelte-Uffelte-Wapserveen, met uitzondering van de Studentenkampweg, de Kolonieweg, de Weg achter de Es en de Uffelterkerkweg/Ruiterweg. Grondeigenaren, natuurbeherende organisaties en bijvoorbeeld Defensie die een oefenterrein in het gebied heeft, krijgen een ontheffing en/of zijn uitgezonderd. Ook de Hunebeddenweg wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van het bestemmingsverkeer voor het Hunehuis.

Bron: Gemeente Westerveld

home...