Laatste SWUNG regelgeving niet controversieel verklaard

Tweede Kamer, 30 mei 2012

Er komen nieuwe verkiezingen aan. In de komende maanden vergadert de Tweede Kamer gewoon door. Maar vanwege de demissionaire status van het kabinet niet over alle onderwerpen. De Tweede Kamer stelt een lijst op met controversiële onderwerpen. De onderwerpen die op die lijst staan worden uitgesteld totdat er een nieuw kabinet is of tot de Kamer besluit om het onderwerp van de lijst af te halen.

Procedure

Allereerst bekijkt elke Kamercommissie welke onderwerpen zij in behandeling heeft. Tijdens een procedurevergadering besluit de Kamercommissie bij meerderheid welke onderwerpen zij de Kamer wil voorstellen controversieel te verklaren. De voorstellen van alle Kamercommissies worden tijdens een plenaire vergadering in stemming gebracht. De datum voor deze vergadering moet nog worden vastgesteld.

Hierna wordt een lijst van controversiële onderwerpen als Kamerstuk gepubliceerd. Deze lijst kan indien nodig naderhand weer gewijzigd worden op voorstel van een Kamercommissie of van één of meer fracties. Over deze wijzigingsvoorstellen wordt wederom gestemd tijdens een plenaire vergadering, waarna weer een nieuwe lijst van controversiële onderwerpen wordt gepubliceerd. Besluitenlijsten Besluitenlijsten bieden een overzicht van de afspraken uit een procedurevergadering van Kamercommissies. Ze worden uiterlijk één werkdag na de procedurevergadering op de website geplaatst.

Commissie I&M

Inmiddels heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu de "Nahang Besluit geluid milieubeheer en Invoeringsbesluit geluidproductieplafonds"  niet controversieel verklaard. Overigens behelst dit een AmvB, die de commissie voor kennisgeving heeft aangenomen.

Wel controversieel.

De commissie heeft het Permanent maken van de Crisis- en herstelwet wel controversieel verklaard. Ook het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer is controversieel voor wat betreft het onderdeel Routering goederenvervoer Oost-Nederland, net zoals de Nieuwe Westelijke Oeververbinding, Definitieve Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) en enkele milieu onderwerpen zoals duurzaam hout en biobrandstoffen.

SWUNG themanummer

Dit betekent dat het SWUNG themanummer van Geluidnieuws juli 2012 door kan gaan, zoals gepland.


Bron:  Tweede Kamer, Commissie i&M