Dantumadiel verhoogt aantal lawaaidagen van 4 naar 12

Gemeente Dantumadiel, 12 april 2012

Burgemeester en wethouders van Dantumadiel zijn van plan de gemeenteraad voor te stellen de Algemene Plaatselijke Verordening Dantumadiel 2011 (APV) te wijzigen. Voordat het college de concept-wijziging zal voorleggen aan de gemeenteraad wil zij ingezetenen en belanghebbenden in de gelegenheid stellen om eventuele zienswijzen in te brengen.

Van 4 naar 12 dagen

Met de beoogde wijziging van artikel 4:3 van de APV wordt het aantal dagen waarop inrichtingen incidentele festiviteiten mogen organiseren verhoogd van 4 naar 12 dagen per kalenderjaar. Op deze dagen mogen de inrichtingen de geluidsnormen zoals deze opgenomen zijn in artikel 2:17 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, overschrijden. Om langdurige overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen is bij de wijziging opgenomen dat deze overschrijding van de geluidsnormen op zon- en feestdagen tot 24.00 uur mag duren en op andere dagen tot 02.00 uur en dat ramen en deuren gesloten moeten blijven.

Motivatie

Horeca-inrichtingen dienen te voldoen aan de voorschriften zoals deze zijn opgenomen in het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (het zogenaamde Activiteitenbesluit). In het Activiteitenbesluit zijn geluidsnormen opgenomen in artikel 2:17 die niet overschreden mogen worden. Deze geluidsnormen zijn alleen niet van toepassing op een aantal door de gemeente aan te wijzen incidentele en collectieve festiviteitendagen. Op de festiviteiten-dagen mogen de geluidsnormen derhalve wel overschreden worden.

De gemeente kan namelijk op grond van artikel 2:21 van het Activiteitenbesluit bepalen dat op maximaal 12 door de horeca-inrichting zelf te kiezen dagen, de geluidsnormen overschreden mogen worden. Dit zijn de zogenaamde incidentele festiviteiten. Daarnaast kan de gemeente op grond van ditzelfde artikel ook collectieve dagen aanwijzen waarop de geluidsnormen overschreden mogen worden. Dit zijn de zogenaamde collectieve festiviteiten.

De gemeente heeft deze bevoegdheid ingevuld in de artikelen 4:2 en 4:3 van de Algemene Plaatselijke Verordening Dantumadiel 2011 (Apv). De gemeenteraad heeft er in het verleden voor gekozen maximaal 4 vrij in te delen incidentele festiviteiten per kalenderjaar toe te staan. Daarnaast zijn er 8 aangewezen collectieve festiviteiten per kalenderjaar. Het college heeft voor 2012 de volgende collectieve dagen aangewezen:

  • de laatste dag van het eerste dorpsfeest dat in het betreffende dorp wordt gehouden;
  • de laatste dag van de eerste kermis die in het betreffende dorp wordt gehouden;
  • Koninginnedag;
  • Bevrijdingsdag;
  • Tweede Paasdag;
  • Hemelvaartsdag;
  • Tweede Pinksterdag;
  • Tweede Kerstdag.

Dit betekent dat bijvoorbeeld dorpshuizen maar 4 keer per jaar een evenement kunnen organiseren waarbij live- of versterkte muziek ten gehore wordt gebracht. Van de 8 door het college aangewezen collectieve festiviteiten wordt heel weinig gebruik gemaakt omdat de aangewezen dagen ongeschikte dagen zijn om evenementen te organiseren. Hooguit 3 van de aangewezen dagen worden over het algemeen gebruikt voor het organiseren van een festiviteit. Van ondernemers komt regelmatig de vraag of er meer dagen vrij ingedeeld kunnen worden zodat ze niet gebonden zijn aan voor hen onpraktische dagen. Voor de horeca-ondernemers en dorpshuizen is het organiseren van (muziek)evenementen namelijk een goede inkomstenbron. Wanneer dit maar 4 keer per jaar kan, lopen zij veel inkomsten mis. Voor dorpshuizen is het bovendien een goede manier om de teruglopende subsidie-inkomsten te compenseren zodat zij toch kunnen blijven bestaan.

In de ons omringende gemeenten Dongeradeel, Kollumerland c.a., Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn 12 incidentele festiviteiten toegestaan.

Voorgesteld wordt dan ook om het aantal dagen waarop de inrichtingen incidentele festiviteiten mogen organiseren te verhogen naar 12 dagen per kalenderjaar, om zodoende tegemoet te komen aan de wensen van de ondernemers en om onze regeling gelijk te trekken met de ons omringende gemeenten.

De incidentele festiviteiten kunnen uiteraard voor overlast zorgen voor de omwonenden. Om ernstige hinder tijdens de nachtperiode te voorkomen wordt dan ook voorgesteld om te bepalen dat tijdens de festiviteit ramen en deuren gesloten moeten worden gehouden en dat de standaard geluidswaarden van het Activiteitenbesluit weer op de incidentele festiviteit van toepassing zijn vanaf 24:00 uur op zon- en feestdagen en vanaf 02.00 uur op andere dagen. Na dit tijdstip dient het geluidsniveau in de inrichting dus weer in overeenstemming te zijn met het Activiteitenbesluit.

Het concept-wijzigingsbesluit van de APV luidt als volgt

Artikel 4:3 wordt als volgt gewijzigd:

  1. In het eerste lid wordt “vier” vervangen door: twaalf.
  2. Een zesde en zevende lid worden toegevoegd, luidende:

    6. Op de dagen als bedoeld in het eerste lid wordt het ten gehore brengen van extra muziek - hoger dan de geluidsnorm als bedoeld in de artikelen 2.17, 2.19 en 2.20 van het Besluit en artikel 4:5 van deze verordening: - op zondag of een algemeen erkende feestdag uiterlijk om 24:00 uur beëindigd en - op maandag tot en met zaterdag uiterlijk om 02:00 uur beëindigd.

    7. Bij het ten gehore brengen van muziekgeluid blijven ramen en deuren gesloten, behoudens voor het onmiddellijk doorlaten van personen of goederen.

 


Bron: Gemeente Dantumadiel