Militairen krijgen op termijn extra paar "oren en ogen"

Defensiekrant nr 5, 7 maart 2013

Militaire kampen zijn doorgaans al zwaar beveiligd. Maar dankzij een nieuwe generatie detectieapparatuur verandert elke basis in een waar Fort Knox.

Met een doffe knal vuurt een vijandelijke eenheid een 81 mm mortiergranaat af. De multi-missie radar van de firma Thales detecteert onmiddellijk het schot en voorziet de commandopost van informatie over de locatie van de mortier en de verwachte inslag.


Locatie van akoestisch sensoren (aangegeven met 3) rond een compound

Deze gegevens zijn van grote waarde voor de militairen in het veld. Zij worden gealarmeerd nog voordat ze onder vuur komen te liggen. En dat niet alleen, de geavanceerde radar kan tegelijkertijd raketten, vliegtuigen, artillerie én UAV’s opsporen.

Met name de detectie van deze onbemande vliegtuigjes is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige radars. “De dreiging van UAV’s is realistisch. In missiegebieden, maar ook op Nederlandse bodem”, meent majoor Henk te Kulve van het Kenniscentrum Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). “Iedere willekeurige burger kan zo’n ding kopen. Ze zijn relatief goedkoop, makkelijk te bedienen en voorzien van explosieven kunnen ze grote schade aanrichten.”

Mobiel

Daar waar de landmacht nu meerdere systemen nodig heeft om een volledige luchtdreiging in beeld te krijgen, kan de mobiele multi-missie radar het in z’n eentje aan. “Het niet alleen een flexibeler systeem, maar op den duur ook goedkoper”, zegt Te Kulve. Defensie is overigens bekend met dit type radar. Een marinevariant is in gebruik op de patrouillevaartuigen van de Holland klasse. Thales doet momenteel proeven om de radar ook voor het grondgebonden optreden geschikt te maken.

Akoestische sensor

Een onlangs gehouden roadshow van DGLC, het Command & Control Support Centre (C2SC), Thales, Microflown Avisa en kennisinstituut TNO laat zien dat Nederland voorop loopt als het gaat om technologische ontwikkelingen. De nieuwe generatie detectieapparatuur is gewild. Dat bewijst de komst van delegaties uit onder meer Duitsland, Italië en Turkije.

Met name de akoestische sensor van Microflown gooit hoge ogen. Deze vinding, uniek op de wereld en zo groot als een balpen detecteert zowel geweervuur, helikopters als mortieren. De bron van het geluid kan exact worden achterhaald. Identificatie van het doel gebeurt met behulp van een op een mast geplaatste camera. De operator zoomt daarmee in op de gewenste coördinaten van de verdachte beweging.

De sensoren kunnen in de grond bij een kamp, maar net zo goed op een voertuig of geweer worden geplaatst. Sinds een aantal maanden liggen de sensoren op het Artillerie Schietkamp in ’t Harde. In deze setting worden ze gebruikt als leermiddel om de afwijking van krombaanvuur te monitoren, maar ook voor de veiligheid tijdens schietoefeningen.

“Van de artilleristen horen we dat ze niet meer zonder willen”, vertelt Hans-Elias de Bree van Microflown Avisa. “Wij kunnen op tien meter nauwkeurig een geluidsbron bepalen, voor militairen geldt dat zij er een extra paar oren bij hebben.”

Testen

Wat is nou het nut van al deze nieuwe vindingen? Simpel, een mix aan sensoren zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van de gegevens. Bovendien kunnen door het koppelen van alle systemen straks meerdere gebruikers profiteren van de data en intell. Een aantal eenheden krijgt de komende tijd zelf de kans om met de innovatieve producten te werken. Defensie geeft bedrijven namelijk de gelegenheid die in operationele setting te testen. Te Kulve: “De gebruikers worden vóór de aankoop van een systeem al bij het product betrokken. Doet het wat zij willen? Daarbij kan de producent optimaal meedenken met de gebruiker. Kortom een typische win-win situatie.”

Bron: Rijksoverheid