Tilburg stimuleert elektrische bedrijfsauto's met subsidieregeling

Gemeente Tilburg, 12 maart 2013

Het college van burgemeester en wethouders wil de aanschaf van elektrische taxi's en bestelauto's aantrekkelijker maken. Bij het Rijk kunnen ondernemers nu al een subsidie krijgen voor hun uitstootvrije bedrijfsauto, maar het college verdubbelt deze subsidie met 3.000 euro. De subsidieregeling draagt bij aan het bereiken van de doelstellingen van het Nationaal Samenwerkingsplan Luchtkwaliteit (NSL) van de Rijksoverheid en lokale overheden om de luchtkwaliteit te verbeteren te behoeve van de volksgezondheid.

schone, gezonde en prettige leefomgeving

De gemeente Tilburg wil een schone, gezonde en prettige leefomgeving zijn voor haar inwoners. Op een aantal plekken in de binnenstad werden de normen voor fijn stof en stikstofdioxide overschreden. Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid. Omdat de uitstoot van het vrachtverkeer een belangrijke oorzaak van lucht­veront­reiniging is, heeft Tilburg al eerder een milieuzone ingesteld.

Om te stimuleren dat meer taxi's en bestelauto's bijdragen aan de doelstellingen van deze milieuzone, is nu ook besloten een extra subsidie beschikbaar te stellen aan ondernemers die een elektrisch voertuig willen aanschaffen. De subsidie die bij de gemeente Tilburg kan worden aangevraagd, bedraagt 3.000 euro, en komt bovenop de subsidie van 3.000 euro die sinds 1 oktober 2012 bij het Rijk kan worden aangevraagd. Het beschikbare budget tot 1 januari 2015 bedraagt 60.000 euro.

"Tilburg gaat nadrukkelijk voor elektrisch vervoer. Dat voorkomt luchtvervuiling, omdat er geen uitlaatgassen vrijkomen, en produceert bovendien aanzienlijk minder geluid", aldus wethouder Berend de Vries van Milieu: "Met deze extra subsidie willen we ondernemers die nadenken over de aanschaf van een elektrische taxi of bestelauto, maar twijfelen door de hogere aanschafprijs, over de streep trekken".

De landelijke regeling 'Emissiearme taxi's en bestelauto's' subsidieert ook (affabriek geïnstalleerde) CNG, LPG en benzine / diesel Euro 6 voertuigen. De gemeente Tilburg focust zich echter uitsluitend op emissievrije elektrische voertuigen.

Bron: Gemeente Tilburg