Veel lawaaiovertredingen bij verkeerscontrole TT-evenement

Politie, 18 maart 2013

De politie heeft zondagmiddag een verkeerscontrole gehouden bij een evenement op het TT-circuit in Assen. In totaal zijn 46 auto's naar een controleplaats gebracht waar de bestuurders moesten blazen en de auto's op technische eisen werden gecontroleerd. Bij de controle was naast de politie ook de RDW betrokken.

Bij de controles is onder anderen aandacht besteed aan verkeersgedrag, de geluidsproductie van uitlaten, de lichtdoorlatendheid van de ramen, verlichting, spoorverbreding, scherp uitstekende delen van bijvoorbeeld een spoiler, gladde banden, het dragen van de gordel en alcoholgebruik. Geen van de bestuurders had te veel gedronken.

Produceren van lawaai

Bij de geluidsmetingen van uitlaatlawaai is 26 keer proces-verbaal opgemaakt, waarbij 15 keer het kentekenbewijs is ingenomen. Deze eigenaren hebben vier weken de tijd om de auto technisch in orde te maken. Na herkeuring bij de RDW kunnen ze hun kentekenbewijs terug krijgen.

Een andere bestuurder heeft een verbaal gekregen voor onnodig geluid produceren voor het driften op de openbare weg. Omdat dit langs toekijkend publiek gebeurde, heeft de bestuurder bovendein een proces-verbaal gekregen voor het veroorzaken van gevaar (art. 5 WVW).

Driften?Driften op het ANWB Test- en Trainingscentrum

De ANWB stelt: De nieuwste trend op rijvaardigheidsgebied is het driften. Met overwegend achterwiel aangedreven auto's zo dwars mogelijk door een bocht.

Niet door de voorruit, maar door het zijraam naar buiten kijken. De ervaren driftinstructeur van het ANWB Test- en Trainingscentrum brengt u op individuele basis alle tips en trucs bij om de auto zo elegant mogelijk over een parcours te laten glijden.

Na enkele ronden merkt u dat u door vloeiende stuurbewegingen en goed getimed gasgeven en -loslaten de auto over het parcours kan laten dansen. Niets geeft zo'n goed gevoel. U eindigt de dag met een sterk verbeterde rijvaardigheid en een glimlach op uw gezicht die nog lang zal blijven staan.

Drie andere bestuurders zijn ook bekeurd voor het veroorzaken van onnodig geluid.

Auto en rijbewijs kwijt

Een automobilist moest zijn auto inleveren, omdat deze teveel technische gebreken vertoonde, waaronder twee gladde banden, een loszittende accu, een linker portier dat niet meer open kon en een uitlaat die op meerder plaatsen defect was.

Van een andere automobilist is het rijbewijs ingenomen. Door een videoauto was waargenomen dat de bestuurder te hard reed, rechts inhaalde, geen richting aangaf en over de vluchtstrook inhaalde. De automobilist is bovendien aangemeld voor een EMG-cursus (Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer).

Overig bekeuringen

Op de toevoerwegen zijn in totaal 305 snelheidsovertredingen geconstateerd. Daarnaast zijn de volgende bekeuringen uitgeraakt:

  • 6x uitstekende spoiler
  • 3x onjuiste kentekenplaat voeren
  • 3x geen gordel dragen
  • 3x niet handsfree bellen
  • 1x hinderlijk invoegen snelweg
  • 1x keren op een autoweg
  • 1x tripleren met een auto op de autosnelweg (3 naast elkaar)
  • 1x gegevens kentekenbewijs niet in overeenstemming met voertuig
  • 1x onvoldoende afstand houden
  • 1x verlopen APK
  • 1x geen uitlaat
  • 1x te grote spoorbreedte

Bronnen: Rijkswaterstaat, ANWB