Stille klinkers in Woerden

Diverse bronnen, 19 juli 2013

In de gemeente is in de Ridderstraat groot onderhoud uitgevoerd. Vooral over het eerdere straatwerk van de rijbaan is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Op de foto de Ridderstraat (buiten het spitsuur).

Deze bestond uit gebakken klinkers en dit veroorzaakte trillingen en geluidshinder o.a. door spoorvorming en verzakkingen. Daar is nu verandering in gekomen.

De gemeente Woerden heeft besloten om deze problematiek aan te pakken door de rijbaan van de Ridderstraat te laten bestraten met een zogenaamde ‘stille steen’. Deze steen levert tot wel 6dB geluidsreductie ten opzichte van gebakken klinkers. Dit scheelt meer dan de helft van het totale geluid. Wethouder Van Tuijl legde op 21 maart 2013 symbolisch de eerste steen en maakt zich er hard voor dat dit innovatieve bestrating materiaal op meerdere wegen in de Vogelbuurt toegepast gaat worden.

Hieronder een foto van de nieuwe klinkers (rechts) vergeleken met de gewonie klinkers die op een zijstraat van de Ridderstraat zijn teruggelegd.


Foto: Elly Waterman, CC-BY-SA licentie

Inmiddels is ook de roep om deze stille stenen in de Leidsestraatweg harder geworden. De gemeente studeert erop om ook daar het stille wegdek aan te leggen.

Bronnen: Woerden.tv, Hoop op veiliger Leidsestraatweg - artikel AD/GH, juli 2013