Bewonersavond maatregelen spoor Gilze-Rijen

Gemeente Gilze en Rijen, 14 november 2013

Zo'n tweehonderd inwoners bezochten woensdag 13 november in De Boodschap in Rijen de informatieavond van ProRail en gemeente over geluidsmaatregelen rond het spoor.

Na een welkomstwoord van wethouder Willem Starreveld, liet ProRail met een presentatie zien welke geluidsmaatregelen op en rond het spoor en per cluster mogelijk zijn. Het gaat in Rijen in totaal om 4,814 km raildempers, 2,327 km geluidsschermen en 32 woningen die voor gevelisolatie in aanmerking komen. De geluidsschermen variëren in hoogte van 2 tot 5,5 meter.

Om aan nieuwe wetgeving te voldoen heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan ProRail opdracht gegeven de komende jaren door heel het land geluidreducerende maatregelen te nemen. Inwoners krijgen hierdoor minder last van het geluid van passerende treinen. Gilze en Rijen is de eerste gemeente waar ProRail aan de slag gaat.

Ook de gemeente gaf in een presentatie de gekozen insteek rond de geluidsschermen aan: beperkte inspraak voor de inwoners in hoogte en materiaalkeuze. Er is echter geen garantie dat ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de gemeentelijke visie of de inbreng van bewoners zullen overnemen.

Met veel vragen uit de zaal gaven inwoners blijk van hun nauwe betrokkenheid bij het onderwerp. Op dinsdagavond 26 november aanstaande komen ze weer bij elkaar, dit keer in Basisschool De Vijf Eiken. Samen met ProRail en gemeente gaan ze hier per cluster nader op in en maken zij keuzes in hoogte en materiaal van de schermen.

Bron: Gemeente Gilze en Rijen