Afhandelen luchtverkeer binnen milieuregels

Luchtverkeersleiding Nederland, 10 januari 2013

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft in het gebruiksjaar 2012 het luchtverkeer van en naar Schiphol binnen de milieuregels afgehandeld. Volgens de Wet luchtvaart moet LVNL zich aan elf milieuregels houden en moet zij de Inspectie van Leefomgeving en Transport informeren over de naleving van die regels. Zo kan de overheid toezicht houden op de geluidbelasting voor de omgeving Schiphol.

Baan- & luchtruimgebruik

Voor het afhandelen van het luchtverkeer zijn negen wettelijke milieuregels voor het routegebruik van en naar Schiphol en twee regels voor het baangebruik vastgesteld. Deze regels gaan over het vliegen binnen luchtverkeerwegen en boven minimale vlieghoogten, en over beperkingen van het gebruik van het banenstelsel. LVNL mag alleen van de regels voor het baan- en routegebruik afwijken als dat in het belang van de veiligheid nodig is.

Toegestane afwijkingen

Per regel is met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een norm vastgesteld voor een toegestaan percentage afwijkingen. Deze normen mogen gedurende een heel gebruiksjaar, van 1 november tot en met 31 oktober, niet worden overschreden. U kunt de jaarrapportage ‘Eindverantwoording naleving milieuregels 2012’ downloaden.

Bron: LVNL