Beperking overlast recreatieboten: politie start met vaarsurveillance

Gemeente Stede Broec, 8 mei 2013

Op 27 april is de politie begonnen met vaarsurveillances op het water in de gemeenten Enkhuizen, Stede Broec en Medemblik. Zij worden daarbij ondersteund door een groot aantal vrijwilligers.

Overlast

Westfriesland heeft veel doorvaarbaar en open water; er zijn tal van mogelijkheden voor mooie tochten. In de zomer stappen dan ook veel liefhebbers in hun boot. Helaas gaat het niet altijd goed. Doordat niet iedereen zich aan de vaarregels houdt, krijgen de gemeenten en de politie klachten van mensen die aan het water wonen of op het water varen. Zij hebben vooral last van het lawaai dat boten maken als er te hard mee gevaren wordt. Daarnaast lijdt de natuur er onder als de maximum snelheid wordt overschreden. Oevers en beschoeiingen worden door de golfslag vernield, watervogels opgejaagd en nesten worden overspoeld.

Veiligheid

De komende maanden zetten de politie en de vrijwilligers zich in om de veiligheid op het water te kunnen garanderen. Bestuurders van vaartuigen kunnen onder andere te maken krijgen met controles op maximumsnelheid, het hebben van een vaarbewijs en drankgebruik.

De wettelijke regels op een rij

  • In de bebouwde kom en de polder is de maximumsnelheid op het water 6 km per uur.
  • Van een bootje dat maximaal 13 km per uur kan, moet de bestuurder 12 jaar zijn.
  • Als een bootje 20 km per uur of sneller kan varen, dan is er een vaarbewijs nodig.
  • Een boot die sneller dan 20 km kan varen, moet diverse eisen voldoen: geluiddempende voorzieningen, een dodemansknop, blusapparatuur en zwemvesten aan boord. Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille.

Bureau Halt

Nieuw in deze aanpak is de doorverwijzing van minderjarigen naar Halt. Wanneer een minderjarige een overtreding op het water begaat zal deze worden doorverwezen naar bureau Halt.

Bron: Gemeente Stede Broec