Olifantsgras bij Schiphol moet helpen tegen grondlawaai

Redactie, mei 2013

Het wordt wel 'het nieuwe goud van Haarlemmermeer' genoemd: olifantsgras. Een snel groeiend product, waar je veel mee kunt doen en waar je ganzen mee weert. Tevens werkt het olifantsgras tegen grondlawaai, neemt het CO2 op. Het snel groeiende olifantsgras (20 tot 30 cm per maand) lijkt voor dit alles hét antwoord. De Haarlemmermeerse wethouder Nederstigt (D66) hielp op 2 mei een handje mee met het planten van de wortelstokken.

Boeren uit de Haarlemmermeer, onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR en GEM A4 zone west hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de proefteelt van het Olifantsgras in A4 Zone West. SADC, een samenwerkingsverband tussen Haarlemmermeer, Amsterdam, Noord-Holland en Schiphol, ontwikkelt hier een duurzaam en logistiek werkmilieu en stelt grond ter beschikking voor deze proef.

Olifantsgras heeft eigenschappen die duurzame toepassingen binnen handbereik brengen en is na twee jaar productief. als het een hoogte van circa drie tot vier meter heeft bereikt. Daarmee is het een ideale grondstof in de innovatieve duurzame productiecyclus. Een belangrijke stap in de omslag van een fuel-based naar een duurzame biobased economy. De ambitie van A4 Zone West is om een internationaal voorbeeld te worden op het gebied van duurzaamheid. Het ter beschikking stellen van grond voor deze proefteelt, gedurende minimaal een periode van vijf jaar, sluit hier goed bij aan. Niet alleen maakt de proef de ambitie zichtbaar, maar kan er in de toekomst ook toe leiden dat het Olifantsgras als grondstof wordt gebruikt voor de duurzame energievoorziening binnen A4 Zone West. Daarnaast is het de bedoeling een cluster van bedrijven, die zich richten op biobased economy, op de locatie te huisvesten.

In de directe omgeving van het plantgebied wordt nog gedacht aan het inrichten van een expositie ruimte met een ontvangstruimte annex filmzaal, twee kleine bio-raffinage units, een atelier waar producten worden gemaakt en een showroom voor bioplastics en meubels.

Bronnen: D66 Haarlemmermeer, Metropool Regio Amsterdam, Gemeente Amsterdam