Minder geluidoverlast door monitoring 8 horecazaken

DCMR, 21 en 26 februari 2013

Dankzij een slim systeem dat registreert hoeveel geluid een kroeg maakt, hebben omwonenden van het Stadhuisplein in Rotterdam minder last van lawaai. Kreeg de DCMR voor de komst van het systeem nog 45 klachten per twee maanden, nu zijn dat er maar 28. Een vermindering van 38%! Bewoners zijn enthousiast. Ook de ondernemers zijn tevreden. Zij kijken mee op het systeem en grijpen in als ze teveel lawaai maken. Ze kunnen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Sinds de zomer is het systeem actief, ruim een half jaar dus. Resultaat: minder overlast voor de bewoners rondom het Stadhuisplein.

Acht horeca gelegenheden

Er zijn acht horecagelegenheden vlakbij elkaar op het Stadhuisplein. Daarom is het moeilijk te bepalen wie geluidsoverlast veroorzaakt. Een slim waarschuwingssysteem meet nu het geluid dat bij de nabijgelegen woningen te horen is. En vergelijkt dat met het geluid dat bij de diverse bedrijven wordt geproduceerd. Overeenkomsten laten zien welke gelegenheid de overlast veroorzaakt. De ondernemers kunnen zo het geluidsniveau aanpassen voordat er klachten worden gemeld bij de DCMR.

Het geluidmonitoringssysteem voor het Stadhuisplein in Rotterdam is in juli 2012 geïnstalleerd door het bedrijf Event Acoustics en heeft daarna enkele maanden proefgedraaid. Na wat problemen bij het uitlezen van het systeem wordt het sinds oktober 2012 ook door de meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijmond gebruikt.

Het systeem meet volcontinu op twee woongebouwen op circa 100 meter van het Stadhuisplein het geluidsniveau. Bij acht horecabedrijven op het Stadhuisplein wordt het geluidsniveau binnen de horeca-inrichting en op het terras gemeten. De geluidsniveaus op de woongebouwen worden vergeleken met de geluidsniveaus van de horeca-inrichtingen.

Als bij deze vergelijking blijkt dat het geluidsniveau bij één van de woongebouwen bepaald wordt door het (muziek)geluidsniveau van één van de horeca-inrichtingen, dan krijgt deze inrichting op een beeldscherm bij zijn mengtafel een waarschuwing (rood scherm) dat de muziekuitstraling naar de woningen gereduceerd moet worden. Dit kan de horeca-inrichting doen door eventuele muziek op het terras uit te zetten, een openstaande pui dicht te doen, het muziekgeluidsniveau in de inrichting te verminderen of (op langere termijn) de geluidsisolatie van de gevel/pui te verbeteren.

Zelfregulering

Het systeem werkt zelfregulerend: om geen waarschuwing (rood scherm) te krijgen zorgen de horeca-ondernemers dat zij groen (niet hoorbaar bij woningen) blijven. Dit heeft al zijn vruchten afgeworpen: tot nog toe heeft één bedrijf de geluidsisolatie van de pui verbeterd door het plaatsen van zwaar akoestisch glas. Een tweede bedrijf is bezig met het ontwerpen van een zwaardere (tweede) pui, omdat het geluidsniveau binnen het bedrijf teveel gereduceerd moet worden, om geen waarschuwing van het systeem te krijgen.

De meldkamer van de DCMR kan op internet raadplegen welke kleur elke horeca-inrichting op het beeldscherm bij zijn mengtafel heeft (gehad). Bij geluidsklachten kan zo bekeken worden of de hoorbare muziek bij de woningen afkomstig is van één van de acht inrichtingen of van andere inrichtingen. Als één van de acht horeca-inrichtingen een rood scherm heeft en niet snel de geluiduitstraling terugbrengt, dan kan de meldkamer de inrichting telefonisch manen om alsnog de geluiduitstraling terug te brengen.

Als alle acht inrichtingen een groen scherm hebben, dan moet de hoorbare muziek bij de woningen afkomstig zijn van een andere inrichting in de omgeving. Recentelijk is vastgesteld dat horeca-gelegenheden in de omgeving van het Stadhuisplein ook voor overlast zorgen. Momenteel bekijkt de DCMR hoe deze gelegenheden ook in de gaten gehouden kunnen worden. Tot nog toe waren alle geluidsklachten toegeschreven aan het Stadhuisplein; nu blijkt dat dit niet altijd terecht is geweest.

Andere toepassingen

Dit monitoringssysteem zou ook op andere locaties toegepast kunnen worden. Dit betreft vooral situaties, waarbij meerdere vrijstaande horeca-inrichtingen (geen in- of aanpandige woningen) geluidsoverlast veroorzaken bij (verderweg gelegen) woningen. Vaak is het hierbij moeilijk om de veroorzaker van de overlast aan te wijzen: ze maken allemaal muziek, hebben allemaal (wel eens) de pui openstaan, etc.

Strakkere regelgeving zou tot verzet leiden

Het systeem is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Rotterdam, de ondernemers en de DCMR Milieudienst Rijnmond. Eerdere pogingen tot strakkere regelgeving tegen de geluidsoverlast leidden tot verzet van de ondernemers en bleek juridisch niet haalbaar.

De DCMR blijft erop toezien dat de ondernemers op het Stadhuisplein hun verantwoordelijkheid blijven nemen als het om geluidsoverlast gaat.

Bronnen: DCMR, met aanvulling via e-mail, De technische realisatie van het systeem is verzorgd door Event Acoustics, zie www.eventacoustics.com