Meteoor boven Rusland veroorzaakt infrageluid

CTBTO, 18 februari 2013

De internationale kernwapenwaakhond, de CTBTO, heeft infrageluidsgolven gedetecteerd van de meteoor die in stukken brak boven het Oeralgebergte op 15 februari 2013. Het waren de sterkste infrasone geluidsgolven die ooit gemeten zijn door de organisatie, de Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization. De explosie werd waargenomen door 17 infrageluid meetstations in het netwerk van de CTBTO. Het verste station lag op 15.000 km afstand, in Antarctica.

In het filmpje hieronder is het geluid hoorbaar gemaakt.

Tot nu was de explosie van een meteoor boven Sulawesi in oktober 2009 het grootste geregistreerde infrageluid evenement. Dit werd destijds geregistreerd door 15 stations in het netwerk van de CTBTO.

Infrageluid wordt sinds april 2001 geregistreerd door de CTBTO. De gegevens van de meetstations worden bijna real-time verzonden naar het hoofdkantoor in Wenen. Daar worden de gegevens geanalyseerd. De gegevens worden verstrekt aan alle lidstaten.

"We weten dat dit geen explosie op een vaste locatie was, omdat we de verandering van de richting van het geluid konden waarnemen, terwijl de meteoriet door de atmosfeer reisde in de richting van de aarde. Het infrageluid was dan ook niet afkomstig van een explosie. Het was de schokgolf die voortkwam uit de snelheid van de meteoor. Deze snelheid was hoger dan de geluidssnelheid. Zo kunnen we meteoren onderscheiden van kernontploffingen of vulkaanuitbarstingen", aldus  Pierrick Mialle, wetenschapper bij de CTBTO.

Netwerk

Er zijn momenteel 45 infrageluid meetstations in het netwerk van de CTBTO die kleine drukveranderingen in de atmosfeer door infrasoon geluid kunnen waarnemen. Kernexplosies produceren kenmerkende laagfrequente geluidsgolven die zich over hele continenten voortplanten.

Infrageluid is een van de vier technologieën die de CTBTO gebruikt om over de hele wereld te controleren of overtredingen van het kernwapenverdrag plaatsvinden. Dit verdrag verbiedt alle nucleaire explosies. De andere  technologieën zijn seismisch, hydro-akoestisch en detectie van ioniserende straling.

Korea

Enkele dagen voor de meteoor, namelijk op 12 februari 2013, ontdekte het seismometernetwerk van de CTBTO ontdekt een ongewone seismische gebeurtenis in de Democratische Volksrepubliek Korea. Dit bleek een kenrproef te zijn. 

Bron: CTBTO.