Aanpak overlast roeken nabij school

Gemeente Houten, 4 februari 2013

In de bomen langs de Vikingenpoort (achter de Montessorischool) in Houten huist al een aantal jaren een roekenkolonie, waar bewoners uit de omgeving van deze straat ernstige hinder van ondervinden. De gemeente Houten is in principe zeer terughoudend met onnodig ingrijpen in de natuur. Bovendien is de roek een beschermde diersoort. Maar deze roeken veroorzaken dermate veel overlast dat hiervoor een oplossing gezocht moest worden. Ook omdat de kolonie steeds groter wordt.

Het plan is om de roeken te verplaatsen naar een afgelegen plek met bomen langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier zit al een bestaande kolonie roeken. De gemeente heeft hiervoor ontheffing gekregen van de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken. De bestaande nesten worden binnenkort verplaatst naar de nieuwe locatie.

Om te voorkomen dat er opnieuw roeken aan de Vikingenpoort gaan nestelen, worden extra maatregelen genomen zoals het snoeien van de bomen en het afgeven van geluidssignalen. De gemeente werkt hierin samen met direct omwonenden.

Bron: Gemeente Houten