Nieuw hoorapparaat filtert hinderlijke ruis

SVGB, 6 februari 2013

Mensen met goede oren zal het weinig zeggen, maar voor slechthorenden is het goed nieuws dat er een apparaat is uitgevonden waarmee ze weer ‘ruimtelijk’ kunnen horen.

Vergelijk dat eens met kijken. Dat doe je het beste met twee ogen, vooral omdat je dan diepte ziet. Hetzelfde gaat op voor oren; die werken samen om afleidend rumoer te onderdrukken en te focussen op een bepaalde geluidsbron. Dit lukt de huidige generatie hoorapparaten niet. Die versterken alle geluiden, een voorbij rijdende auto net zo hard als een spreker naar wie je probeert te luisteren.

De nieuwe vinding van de Universiteit van Oldenburg en het bedrijf Siemens, laat slechthorenden op een ruimtelijke manier horen. De hoortoestellen worden op beide oren geplaatst. De apparaten zijn draadloos gekoppeld aan een systeem, ter grootte van een kleine mp3-speler, dat van beide kanten informatie ontvangt. Een wiskundig algoritme stelt vervolgens de twee toestellen op elkaar af, focust op de gewenste bron en onderdrukt afleidende ruis.

De uitvinders wonnen al de prestigieuze Duitse Toekomstprijs, maar willen de prestaties in een omgeving met veel lawaai nog verbeteren. Bovendien streven ze ernaar dat het hoortoestel automatisch verschillende situaties herkent en daar zo snel mogelijk op reageert. Of je nu in een rustige kamer staat of in een rumoerige stationshal, moet dan weinig verschil uitmaken.

Bron: SVGB