Resultaten onderzoek geluidsoverlast Antwerpse haven bekend

geen uitschieters, wel hoge geluidsbelasting

Gemeente Woensdrecht, 23 april 2013

Onlangs heeft de raadswerkgroep lucht en geluid van de gemeente Woensdrecht de resultaten besproken van de uitgevoerde geluidsmetingen gericht op het Antwerpse havengebied. Deze geluidsmetingen hebben in 2011 en 2012 plaatsgevonden. Geconcludeerd is dat er wel sprake is van constante relatief hogere geluidsbelasting echter er is geen sprake van regelmatige pieken.

Op 2 april 2013 is de raadswerkgroep lucht en geluid van de gemeente Woensdrecht bijeengekomen en hebben de resultaten besproken van de uitgevoerde geluidsmetingen. In 2011 en 2012 hebben de gemeente Woensdrecht, Benegora en de provincie Noord-Brabant geluidmetingen uitgevoerd. Het onderzoek was gericht op de geluidsbelasting vanwege het Antwerpse havengebied.

In de geluidmeting die Benegora en de gemeente Woensdrecht hebben uitgevoerd, zijn begin 2012 pieken in de geluidsbelasting waargenomen. Bekeken is of deze pieken in de metingen overeenkomen en of ze herleidbaar zijn tot een bepaalde bron. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat er geen overeenstemming is gevonden tussen de pieken van Benegora en de gemeente Woensdrecht. Er moet worden aangenomen dat de pieken worden veroorzaakt door factoren die buiten het Antwerpse havengebied zijn gelegen.

De provincie Noord-Brabant heeft geheel 2012 geluidmetingen uitgevoerd. Uit de metingen blijkt dat het geluidsniveau vanwege het Antwerpse havengebied het gehele jaar constant is. De achtergrondwaarde is weliswaar hoog, maar er is zelden sprake van uitschieters. Voor het geluidsniveau maakt het weinig uit of het dag of nacht is. Er worden geen normen overschreden omdat de Wet geluidhinder niet geldt in België.

Eind mei zal een burgeravond worden georganiseerd, waar alle resultaten van de gehouden onderzoeken worden teruggekoppeld. Iedereen kan tijdens die avond vragen stellen aan de aanwezige specialisten. Datum, locatie en tijdstip worden bekend gemaakt via de gemeentelijke infopagina in de Woensdrechtse Bode en de website van de gemeente.

Uitkomst van de werkgroepvergadering is dat er in 2013 een bestuurlijk overleg gehouden zal worden met de Belgische overheden en het Antwerpse havengebied. Gesproken zal worden over de mogelijkheden, om op basis van goed buurschap tot samenwerking op gebied van beperking geluidsbelasting te komen.

Meer informatie:
Lucht en geluid
Luchtkwaliteit en geluidsbelasting in Woensdrecht raadplegen via website

Bron: Gemeente Woensdrecht