Vlaming ervaart lawaai als grootste hinder

Erik Grietens, Bond Beter Leefmilieu, 15 april 2013

Lawaai blijft de belangrijkste vorm van hinder in Vlaanderen. Dat blijkt zowel uit vroegere enquêtes als uit nieuwe berekeningen met computermodellen door MIRA. Het wegverkeer staat met stip op nummer één als belangrijkste bron van lawaai. Hinder door lawaai blijkt de laatste jaren overigens opnieuw te stijgen, wat uiteraard samen hangt met de groei van het autoverkeer, maar ook met het ontbreken van een duidelijk beleid rond geluidshinder door wegverkeer.

De mate waarin Vlamingen hinder ervaren van geluid, geur en licht onderzoekt het Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek (SLO) om de vijf jaar via een enquête. Het SLO 2008 toonde aan dat geluid, geur en licht de top drie van hinder vormen voor de bevolking. Lawaai is de belangrijkste bron met 10,3 % ernstig tot extreem gehinderden in 2008. Dit jaar is de vierde SLO-enquête (SLO-3) gepland.

Een andere manier om hinder in kaart te brengen, is de berekening van de potentiële hinder via computermodellen. Hierbij worden subjectieve factoren zoals tijdgeest en persaandacht buiten beschouwing gelaten. Ongeveer 15 % van de bevolking blijkt potentieel gehinderd door wegverkeer. De potentiële hinder door wegverkeer vertoonde in de periode 2003-2010 een licht stijgende trend, wat uiteraard samen hangt met de groei van het autoverkeer, maar ook met het ontbreken van een duidelijk beleid rond geluidshinder door wegverkeer.

Bron: bondbeterleefmilieu