Zorgen om vliegroutes Lelystad Airport

CentrumPP, Gemeente Kampen, Gemeente Biddinghuizen, september 2013

Lelystad Airport wil zich ontwikkelen tot een luchthaven die in de toekomst op jaarbasis 45.000 vliegtuigbewegingen groot commercieel verkeer kan accommoderen. De heer Alders is in 2009 gevraagd om met de regionale en lokale overheden, de luchthavenexploitant en regionale belangenvertegenwoordigers na te gaan welke rol Lelystad Airport kan spelen in de groei van de Nederlandse luchtvaart tot 580.000 vliegtuigbewegingen. Voor Schiphol is in 2008 een akkoord gesloten waarbij een plafond is afgesproken van 510.000 vliegtuigbewegingen per jaar. Om de totale vraag naar luchtvaart op te kunnen vangen, is gezocht naar mogelijkheden voor de resterende 70.000 vliegtuigbewegingen. In 2010 is besloten over groei van Eindhoven Airport met 25.000 vliegtuigbewegingen. Met het voorliggende voornemen van Lelystad Airport wordt voor de resterende 45.000 vliegtuigbewegingen een oplossing gevonden. Aan de Alders-tafel Lelystad zijn daar nadere afspraken over gemaakt: een eerste tranche van 25.000 in 2020, daarna doorontwikkeling naar 45.000 vliegtuigbewegingen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wil deze groei mogelijk maken.

Van 6 augustus tot en met 16 september 2013 kon men op de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het MER en het voornemen reageren. Inwoners van Gemeente Kampen en gemeente Biddinghuizen, en gemeente Kampen zelf hebben bezwaar ingediend of opgeroepen om dit te doen.

Nieuwsbericht Kampen

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft recent bekend gemaakt dat een Milieueffectrapport (MER) wordt opgesteld. Deze MER wordt door Lelystad Airport gemaakt voor een luchthavenbesluit om de huidige luchthaven in Lelystad uit te breiden. Tot en met 16 september 2013 kunt u op de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau en het MER reageren. Het college heeft toegezegd dat de inwoners actief geïnformeerd worden over dit onderwerp. Reden hiervoor is dat de gemeente Kampen mogelijk te maken krijgt met een vliegroute over haar grondgebied. Daarom bereidt het college zelf ook een zienswijze voor. Wethouder Treep: “De afgelopen maanden is steeds meer bekend geworden over de vliegroutes van de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Ik merk daarom dat dit onderwerp voor veel inwoners van Kampen is gaan leven. Daarom wil ons college inwoners van Kampen wijzen op de nu gestarte MER-procedure.” Geïnteresseerden kunnen hun zienswijze kenbaar maken via een online reactieformulier. Dat kan via www.centrumpp.nl. Per post kan ook: Centrum Publieksparticipatie, Voornemen luchthavenbesluit Lelystad, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Daarnaast kunt u zienswijzen mondeling kenbaar maken. Documenten zijn te downloaden via www.centrumpp.nl onder ‘actuele zienswijzenprocedures’, maar zijn ook in te zien in het stadhuis van Kampen.

Ter volledigheid: Er kan geen bezwaar meer worden gemaakt tegen de vliegroutes, zodra die door Den Haag zijn aangewezen. Dat betekent dat vooraf in de MER-procedure meepraten feitelijk een belangrijk moment is om invloed uit te oefenen, bijvoorbeeld op de vliegroutes.

Nieuwsbericht Biddinghuizen

Frank Pels, inwoner van Biddinghuizen, is een website gestart om inwoners te wijzen op de gevolgen van de uitbreiding van Lelystad Airport. Met name gaat het hierbij om de verwachte geluidsoverlast bij de huidige plannen en vliegroutes. Tot 16 september kon er op de startnotitie MER worden gereageerd.

Op GeenVliegroutesBHZ.nl staat niet alleen omschreven en in beeld gebracht welke gevolgen er zijn; Pels helpt mensen ook een zienswijze in te dienen. Op de website: "De procedure voor de uitbreiding van Lelystad Airport is gestart met de MER procedure. Hiervoor kan een zienswijze worden ingediend waarin je mag aangeven welke zaken er volgens jou in de MER moeten komen. Het is verstandig om dat nu al te doen, want de vliegroutes liggen op dit moment nog niet vast. Dit kan tot uiterlijk 16 september 2013."

Alle informatie, achtergronden en de mogelijkheid tot het inschrijven voor de nieuwsbrief, vindt u op www.geenvliegroutesbhz.nl.

Bron: CentrumPP, Gemeente Kampen, Gemeente Biddinghuizen, Geen vliegroutes Biddinghuizen