Geluidwerend bamboe voor tuin of snelweg

Kokosystems, augustus 2013

Het bedrijf Kokosystems is onlangs gekomen met het BambooWall geluidscherm. Dit is een geluidscherm met goede akoestische eigenschapen en een zeer natuurlijke uitstraling. De buitenzijde is afgewerkt met duurzame bamboestokken. Toepassingen worden gezien in de tuin, maar ook langs snelwegen.

De panelen bestaan uit een frame van verzinkte stalen U-profielen welke is opgevuld met een dubbele rij bamboestokken. Tussen de twee rijen bamboestokken is een geluidsisolerende plaat opgesloten. In het BambooWall Geluidscherm is een geluidsisolerende plaat opgesloten tussen twee rijen bamboestokken. Uit onderzoek van TNO blijkt dat hierdoor een constructie onstaat waarmee een isolatiewaarde van 25dB wordt bereikt. Optioneel kan er aan een zijde een laag minerale wol aangebracht worden om een hogere absorptiewaarde te bereiken.

Het scherm is modulair opgebouwd en heeft een korte bouwtijd: geprefabriceerde panelen worden tussen een staalconstructie gemonteerd waarna klimplanten aan beide zijden voor het scherm geplant kunnen worden. Het scherm neemt slechts 10cm ruimte in beslag en kan al geplaatst worden wanneer er een strook van zo'n 50cm vrije bouwruimte is.

Bron: Kokosystems, Cobouw