Alarmgeluid olifanten verschilt tussen mensen en bijen

Redactie, 30 maart 2014

De Samburu herders uit Noord-Kenia wonen samen met Afrikaanse olifanten. Mensen en olifanten concurreren over hulpbronnen zoals water.

Samburu Krijgers, Foto: Doron, CC-BY-SA3.0

Experimenten door onderzoekers van de Universiteit van Oxford tonen aan dat Afrikaanse olifanten specifieke alarmmeldingen laten horen in reactie op de stemmen van de Samburu. Als de olifanten stemmen van volwassen mannelijke Samburu te horen krijgen, vertonen de olifanten waakzaamheid en vluchtgedrag. Bovendien produceren zij specieke geluiden (gegrom, gebrul en getrompetter).

De grommende geluiden kwamen het meest voor en werden gekenmerkt door verhoogde en meer variabele grondfrequenties, en een opwaartse verschuiving in de eerste [F1] en tweede [F2] formant, vergeleken met ander gegrom van de olifanten. Als andere olifanten deze geluiden horen, vertonen zij ook waakzaamheid en vluchtgedrag.

bijen

Het gegrom dat de olifanten produceren als zij de stemmen van de Samburu horen is akoestisch verschillend van het geluid dat olifanten produceren als zij zich door honingbijen bedreigd voelen.

Het olilfanten-alarm bij honingbijen vertoont een verhoogde F2, terwijl het Samburu alarm een verhoogd F1 en F2 vertoont. De gedragsreacties van de olifanten verschilden ook bij deze twee alarmgeluiden. Als reactie op het bijenalarm schudden de olifanten met hun kop. Dit deden zij niet bij het Samburu-alarm.

De resultaten tonen aan dat de Afrikaanse olifanten verschil in alarm-geluiden maken tussen de twee soorten dreiging.

Bron: Plos online