Ontwerpbesluit wijziging geluidnormen woonschepen industrielawaai

Redactie Geluidnieuws, november 2014

Op 11 november heeft staatssecretaris Mansveld het ontwerpbesluit voor de wijziging van het Besluit geluidhinder en het Activiteitenbesluit milieubeheer naar de Tweede Kamer gestuurd. De wijziging betreft de toelaatbare geluidbelasting van ligplaatsen voor woonschepen. De wijziging moet ingaan per 1 juli 2015.

Geluidnormen woonschepen

Tot dusver golden de geluidnormen uit het Activiteitenbesluit op geluidgevoelige gebouwen en bij geluidgevoelige terreinen op de grens van het terrein. Daarbij wordt nu aangevuld dat de normen, kort gezegd, ook gelden voor ligplaatsen van woonschepen, die op of na 1 juli 2012 als zodanig zijn bestemd en niet daarvoor in een gemeentelijke verordening waren aangewezen om door een woonschip te worden ingenomen. Voor ligplaatsen van woonschepen die voor 2012 zijn bestemd, gelden 5 dB(A) hogere grenswaarden.

Omdat de woonschepen in het algemeen al langere tijd aanwezig zijn en deze woonsituaties doorgaans niet hebben geleid tot veel klachten of knelpunten, is een hogere geluidsbelasting bij deze woonschepen vanuit een oogpunt van milieubescherming verdedigbaar, aldus de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel.

Bestaande gezoneerde industrieterreinen

Ten tijde van de aanwijzing van woonschepen als geluidsgevoelige objecten was met betrekking tot bestaande woonschepen bij gezoneerde industrieterreinen een overgangstermijn tot 1 juli 2015 opgenomen. De verwachting was dat deze overgangstermijn voldoende tijd zou zijn voor bedrijfsleven en bevoegd gezag om zodanige maatregelen te treffen dat zou kunnen worden voldaan aan de geldende geluidsnormen. Gebleken is echter dat het problematisch is te voldoen aan de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting. De woonschepen bij gezoneerde industrieterreinen bevinden zich veelal in de directe nabijheid van geluidproducerende bedrijven. Het treffen van passende maatregelen aan de bron of in de zone is gelet op de korte afstanden tussen ligplaatsen en industriële bronnen vaak moeilijk uitvoerbaar of niet doelmatig. Voor deze categorie van gevallen is gekozen voor een verlenging van de overgangstermijn van artikel 1.2, zesde lid, van het Besluit geluidhinder tot het moment dat het wetsvoorstel van de Omgevingswet tot wet zal zijn verheven en in werking is getreden.

 Bron: Ministerie van I&M