Gemeente Hoorn vraagt mening bewoners snelheidsverlaging Provincialeweg

Gemeente Hoorn, 30 oktober 2014

Hoe denken inwoners en ondernemers over 70 km/uur op de Provincialeweg?

De gemeente Hoorn is van plan om op de Provincialeweg een maximum snelheid in te stellen van 70 km/uur. De Provincialeweg is de belangrijkste ontsluitingsweg in Hoorn. De doorstroming is op sommige momenten slecht. Door de snelheid te verlagen naar 70 km/uur wordt een betere doorstroming verwacht. Licht en zwaar verkeer hebben dan een meer gelijkmatige snelheid. Bovendien zorgt een lagere snelheid voor minder geluid en minder luchtverontreiniging. Het gaat om de hele Provincialeweg binnen de gemeentegrens van Hoorn. De maximum snelheid van 70 km/uur heeft geen gevolgen voor de groene golf. Die is al sinds jaar en dag ingesteld op een rijsnelheid van 70 km/uur.

Waarom geen 50 km/uur?

Verlaging naar 50 km/uur zou er voor zorgen dat weggebruikers minder gebruik maken van de Provincialeweg en meer van wegen in woongebieden. Dat is niet wenselijk. De Provincialeweg moet juist de meest aantrekkelijke route zijn om te kiezen.

Reactie van bewoners gevraagd

Om de maximumsnelheid te verlagen moet het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit nemen. De gemeente wil graag weten hoe inwoners en ondernemers over verlaging van de maximumsnelheid op de Provincialeweg denken. Alle reacties worden betrokken bij de opstelling van het verkeersbesluit.

Bron: Gemeente Hoorn