Extra geluidisolatie in woongroepen Amsterdam

Gemeente Amsterdam, 9 januari 2014

Een minimum gebruiksoppervlak per bewoner, extra geluidsisolatie, vooraf akkoord van de eigenaar of verhuurder en meer duidelijkheid over de handhaving: op deze onderwerpen heeft het college van B&W de notitie ‘Ruimte voor Woningdelers' aangescherpt. De notitie geeft ruimte aan Amsterdammers die een woning willen delen, bijvoorbeeld een aantal vrienden in een ‘woongroep'. Deze samenwoningvorm wordt gelijkgesteld aan een zelfstandige bewoning door een huishouden. Het beleid voor kamerverhuur wordt eveneens op onderdelen vernieuwd. Tegelijkertijd wil het college overlast, onveilige situaties en negatieve effecten op de woningmarkt met heldere voorwaarden voorkomen.

Extra geluidsisolatie

Om geluidsoverlast zoveel mogelijk tegen te gaan, stelt het college op korte termijn beleidsregels vast voor geluidreducerende maatregelen bij woongroepen en kamerverhuur met vijf of meer personen. In veel woningen is bij dergelijke vormen van bewoning extra geluidisolatie in vloeren en plafonds noodzakelijk. Voor woongroepen en kamerverhuur van drie of vier personen kunnen volgens het huidige Bouwbesluit nog geen aanvullende eisen voor geluid en (brand)veiligheid worden gesteld. Het College gaat dit aankaarten bij het Rijk.

Minimaal gebruiksoppervlak

Het vereiste minimale gebruiksoppervlak per bewoner van een woongroep is in de notitie bijgesteld naar gemiddeld 15 m². Dat gemiddelde geld ook voor de vereiste gemeenschappelijke verblijfsruimte. De totale gebruiksoppervlakte van een woning dient voor een woongroep van 3 personen dus minimaal 60 m² te zijn en voor 4 personen 75 m². Een belangrijke voorwaarde is dat het vormen van een woongroep net als bij een huishouden op basis van eigen initiatief van de huurders gebeurt.

Melding woongroep

Woongroepen moeten na vaststelling van het nieuwe beleid zelf het initiatief nemen zich te melden bij de gemeente. Het meldingsformulier moet ook door de eigenaar/verhuurder voor akkoord worden ondertekend. Na vaststelling van de beleidsregels door het college, krijgen woongroepen een half jaar de tijd om zich te melden en aan de gestelde criteria te voldoen.

Handhaving en aanpak overlast

Verhuur aan een woongroep die zich na een half jaar nog niet heeft gemeld, beschouwt de gemeente als kamerverhuur, waarvoor een vergunning nodig is. Bij ontbreken van die vergunning kunnen hoge boetes worden opgelegd. Amsterdam legt in handhavingsacties en in de gemeentelijke communicatie over het nieuwe beleid de nadruk op de aanpak van ernstige overlast voor omwonenden van woongroepen en kamerverhuur. Medio 2014 zal hiervoor een handhavingsproject worden uitgevoerd.

De notitie ‘Ruimte voor Woningdelers' is aangescherpt naar aanleiding van de commissievergadering Bouwen, Wonen en Klimaat van 4 december 2013. De gemeenteraad stelt de notitie naar verwachting op 22 januari 2014 vast, waarna de hoofdlijnen worden uitgewerkt in beleidsregels en in een uitvoeringsnotitie.

Bron: Gemeente Amsterdam