Minister gaat in beroep tegen uitspraak A13 Overschie

Ministerie I&M, 10 december 2013

In een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal geeft de minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus aan dat zij naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 21 november 2013 inzake de beslissing op bezwaar ten aanzien van de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie heeft besloten in hoger beroep te gaan op de principiële punten van wetgeving voor lucht en geluid.

Tegelijk gaat zij een nieuwe beslissing op bezwaar nemen tegen het verkeersbesluit over de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie.

Lees hier het eerdere artikel in Geluidnieuws over de uitspraak van de rechtbank. Een aantal belangenverenigingen en de gemeente Rotterdam hadden beroep ingesteld tegen het besluit van de Minister om de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie te verhogen. Er werd voldaan aan de GPP's. De rechtbank Rotterdam heeft de belangenverenigingen en de gemeente in hun beroep in het gelijk gesteld. De minister had anders moeten omgaan met de geluidproductieplafonds die langs de A13 gelden en rekening moeten houden met het extra geluid dat motoren veroorzaken.

Omdat de zaak nog onder de rechter is, kan de minister nu verder inhoudelijk niet op de zaak ingaan.

Check op geluid en luchtkwaliteit

In de motie van het lid Van Veldhoven (Kamerstuk 33 750 A, nr. 35) wordt de regering verzocht een check uit te voeren op geluid en luchtkwaliteit voor de ringwegen bij steden waar recent de maximum snelheid is verhoogd, en waar nodig extra maatregelen te nemen om de gezondheid van omwonenden te waarborgen, dan wel de snelheid te verlagen. Zoals de minister tijdens het MIRT-debat, maar ook eerder, heeft aangegeven, hecht zij zeer aan het voldoen aan de wettelijke vereisten. Zij leest de motie zo, dat zij met de jaarlijkse monitoringsrapportages voor lucht en geluid aan de gevraagde check voldoet. Naar aanleiding van deze voortgangsrapportages worden, waar nodig, maatregelen genomen. 

Bron: Overheid.nl, Motie Van Veldhoven