Geluidsonderzoek op- en afrit Eemnes/Laren voor HOV

Provincie Noord-Holland, december 2013

De aanleg van de HOV-haltes bij de op- en afrit Eemnes/Laren van de A27 veroorzaakt een toename van het geluidsniveau in de omgeving.

Met name de voorgenomen doorbraak van de bestaande geluidswal ten westen van de rijksweg verdient daarbij de aandacht. Daarbij wordt de bestaande geluidswal doorbroken en verlegd langs de afrit voor de bus. Deze doorbraak is nodig om een aparte en daarmee veilige afrit te kunnen maken voor de bus.

De BEL-combinatie, het HOV-project en Rijkswaterstaat onderzoeken samen of, en zo ja welke maatregelen nodig zijn om de toename van het geluidsniveau door de komst van het HOV te niet te doen.

Uitgangspunt van het onderzoek is dat het geluidsniveau na de aanleg van de HOV-verbinding gelijk is aan het huidige niveau. Het resultaat van de berekeningen bestaat uit voorstellen voor maatregelen die er voor zorgen dat het toegenomen geluidsniveau wordt terug gebracht naar de huidige situatie. De onderzoeken worden meegenomen in de bestemmingsplanwijziging Buitenrand Eemnes die voor iedereen ter inzage worden gelegd.

Aansluitend onderzoekt de gemeente Eemnes, los van het HOV-project, welke aanvullende maatregelen zij kan nemen om het geluidsniveau structureel te verlagen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek beslist de gemeente over deze maatregelen.

Bron: Noord-Holland