Tentoonstelling 100 jaar uitvindingen, made by Philips

Museum Boerhave, 18 december 2013

Op 18 december heeft Henk van Houten, directeur van Philips Research, in Museum Boerhaave in Leiden de tentoonstelling 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research geopend.

Aanleiding is het honderdjarig jubileum van Philips Research, dat op 2 januari 1913 onder de naam NatLab (Natuurkundig Laboratorium) in Eindhoven van start ging. De tentoonstelling laat de belangrijkste innovaties van Philips Research van de afgelopen eeuw zien op het gebied van radio, röntgen, verlichting en muziek. Ook de mensen achter de uitvindingen komen in beeld, met persoonlijke verhalen over nieuwsgierigheid, creativiteit en lef.

technologie

Naast innovaties en producten van vroeger, is er in 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research ook aandacht voor de nieuwste technologie. Zo staat in de entree van de tentoonstelling een indrukwekkend lichtvlak met een interactief lichtspel dat op bewegingen van de bezoekers reageert. Ook vormen speciale lichtspots en tablets een bijzondere test-case. Deze ‘intelligente verlichting’ zorgt voor extra digitale informatie op de tablet van de bezoeker.

Henk van Houten ontvangt op 18 december tevens het eerste exemplaar van het fraai geïllustreerde boek Philips Research, 100 jaar uitvindingen die ertoe doen. Auteurs zijn Dirk van Delft en Ad Maas, respectievelijk directeur en conservator van Museum Boerhaave. Het boek vertelt het verhaal van Philips Research en belicht naast de baanbrekende uitvindingen ook zaken als design, de bekende Philips-reclames, het architectonisch erfgoed van Philips en karakteristieke producten.

Compact Disc

Aan veel producten kleven persoonlijke anekdotes van de makers. Een voorbeeld is de compact disc waarvan de oorspronkelijke diameter moest worden vergroot, zodat de favoriete muziekuitvoering van één van de betrokken managers op een schijfje paste. De afmeting van het ouderwetse dubbeltje bepaalde vervolgens het gat in het midden.

Museum Boerhaave, het museum dat vijf eeuwen innovatie in wetenschap en techniek laat zien, is blij met de bijzondere samenwerking met Philips Research. “Philips hoort bij Nederland en maakt deel uit van onze nationale identiteit", aldus directeur Dirk van Delft. "Het doet me groot genoegen al die bijzondere en spraakmakende uitvindingen van Philips Research te kunnen tonen, om onze bezoekers een blik te gunnen in de fascinerende wereld achter de uitvindingen. Het is een eer Philips Research als partner te hebben en ik ben trots op de samenwerking.”

De tentoonstelling is geopend voor het publiek vanaf donderdag 19 december 2013.

Bron: Museum Boerhave