Actie voor verdiept spoor Vught groot succes

Gemeente Vught, 22 mei 2014

Het Vughtse Versterplein kleurde afgelopen woensdag kanariegeel. Meer dan 1.000 inwoners hadden zich in de speciale actie-t-shirts gehuld. Dit om blijk te geven van hun zorgen over het, volgens de gemeente Vught extreem toenemende goederentreinverkeer door Vught. Actiegroepen en gemeente willen dat het spoor in Vught verdiept wordt aangelegd.

Vught krijgt te maken met de gewijzigde goederenroutes per trein vanuit de Randstad. Hierdoor gaan er bijna acht keer zoveel goederentreinen per dag door het dorp rijden. Daar komen door het ‘Elke tien minuten een trein’-beleid ook nog extra personentreinen bij. Het kan totaal om bijna 600 treinen per dag gaan. Dat is elke tweeënhalve minuut een trein, dag en nacht. Dit terwijl het dorp ook al doorkruist wordt door drukke rijkswegen: de A2 en de N65. De combinatie zorgt nu al voor een opeenstapeling van geluidsoverlast en fijnstof. Met de nieuwe plannen vrezen inwoners dat het dorp nog onveiliger en totaal onleefbaar wordt.

De gemeente Vught erkent het grote economische belang van goede verbindingen en bereikbaarheid. Ze wil de plannen dan ook op geen enkele manier dwarsbomen. Wel wil Vught een oplossing die recht doet aan de lokale situatie. Het plaatsen van in totaal 26 km betonnen geluidschermen (dat is van Tilburg tot ’s-Hertogenbosch) is volgens bestuur en inwoners geen optie.

Het verdiept aanleggen van het spoor is de enige oplossing, vinden zowel de inwoners als het gemeentebestuur. Op woensdag 21 mei 2014 kwam staatssecretaris Mansveld de situatie in Vught persoonlijk in ogenschouw nemen. Op het Versterplein tegenover het station verzamelden zich ruim 1.000 Vughtenaren om de staatssecretaris de vele duizenden petities voor een verdiept spoor aan te bieden.

(Foto's: gemeente Vught, licentie Creative Commons)

Bron: Gemeente Vught