Petitie na verbod dancefeesten in Life072 Alkmaar

redactie, 14 februari 2014

De evenementenlocatie Life072 in Alkmaar mag van de rechter voorlopig geen dancefeesten meer houden. De buren van de club hadden vanwege geluidsoverlast een rechtszaak aangespannen. Volgens de uitspraak van de bestuursrechter had de gemeente nooit een vergunning mogen geven voor de feesten.

Sociaal cultureel centrum

Life072 is volgens haar eigen website een culturele broedplaats waar op betaalbare en duurzame wijze werk- en podiumruimte aangeboden wordt voor startende ondernemers uit de gemeente. Bij voorkeur afkomstig uit de wijk en creatieve sector. De rechtbank bevestigt dit in haar oordeel waarin zij verwijst naar de omgevingsvergunning van Life072. In de ruimtelijke onderbouwing van de vergunning staat dat de evenementen en activiteiten zich richten op cabaret, theater en aanverwante culturele activiteiten en voorstellingen. Muziekevenementen hebben eveneens een cultureel karakter. Deze muziekevenementen hebben een kleinschalig karakter en richten zich op culturele muziekstromingen zoals klassiek en jazz.

Dance feesten

Een belangrijk deel van de inkomsten van Life072 komt echter van dancefeesten. Volgens Ruud van Lier van Life072 is dat zelfs 90%. Hoewel naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter kleinschalige muziekoptredens binnen de omschrijving uit de vergunning kunnen vallen, geldt dit echter niet voor dance-/housefeesten. Deze feesten hebben een grootschalig karakter en zijn wat betreft de ruimtelijke gevolgen ook niet te vergelijken met de in de ruimtelijke onderbouwing genoemde culturele activiteiten en voorstellingen.

Petitie

Inmiddels is er een petitie opgestart tegen de sluiting. Op de site is te lezen: "Een stad als Alkmaar heeft een culturele broedplaats als Life072 in al zijn facetten nodig. Ook door de mogelijkheden die er zijn om dance feesten te organiseren. Het is onacceptabel dat er geen dance feesten meer georganiseerd mogen worden en zodoende dus ook het voortbestaan bedreigd wordt van Life072."

Bron: Rechtspraak (met volledige uitspraak), Petities.nl, RTV Noord-Holland