A28 bij Harderwijk in de race voor proef met stil asfalt

Gemeente Harderwijk, februari 2014

De gemeente Harderwijk heeft bij Rijkswaterstaat een officieel verzoek ingediend om de A28 bij Harderwijk aan te wijzen als plek voor een proef met ultra-stil asfalt. Dit nieuwe wegdek zou het geluid met 10 decibel verminderen en een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid rond de A28.

De bebouwde kom van Harderwijk wordt over een lengte van vijf kilometer doorsneden door de A28. De afgelopen decennia is de verkeersintensiteit toegenomen en daarmee ook het geluid. Verschillende buurtcomites richten zich op het verbeteren van de leefbaarheid rond de A28. De gemeente Harderwijk zoekt samen met deze comites en bewoners naar oplossingen om de geluidshinder te beperken. Stil asfalt zou een oplossing kunnen zijn.

Perfecte plek

Recent heeft Rijkswaterstaat aangegeven dat zij ultra-stil wegdek aan het ontwikkelen is. Het streven is om een wegdek te ontwikkelen dat het geluid met 10 decibel reduceert en een levensduur van zeven jaar heeft. In 2016 wordt bekend met welk type stil asfalt Rijkswaterstaat een proef gaat doen. De A28 bij Harderwijk staat voor 2018 op de lijst voor root onderhoud en zou dus de perfecte plek zijn voor het testen van het nieuwe stille asfalt. Als Harderwijk als proeflocatie wordt aangewezen kunnen bewoners als een van de eersten in Nederland profiteren van de positieve effecten van het nieuwe wegdek.

Bron: Gemeente Harderwijk