Gehoorproblemen bij piloten NH-90 helikopter

Redactie, 3 februari 2014

Het ministerie van Defensie gaat onderzoek doen naar mogelijke geluidsproblemen voor piloten van de nieuwe NH-90 helikopter, aldus een artikel in Luchtvaartnieuws. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dit op 31 januari aan de Tweede Kamer gemeld.

Bemanningsleden klagen over ruis of pieptonen in het gehoor nadat ze hebben gevlogen. Bij een van hen is recentelijk bij een medische keuring een "dip in het gehoor'' vastgesteld.

één uur per dag

De piloten mogen, om het risico op gehoorschde te verminderen, voorlopig nog maar maximaal één uur per afgeweken.  dag in de NH-90 vliegen. Alleen bij een operationele noodzaak is, mag van die beperking worden

Maatregelen

Volgens een artikel in De Telegraaf wordt ook bekeken of er geluiddempend materiaal kan worden aangebracht in de helikopter. Ook vraagt Defensie aan de fabrikant en andere gebruikers ervan of ze soortgelijke problemen hebben.

De NH-90, Foto Wikimedia Commons, door FlyboyHCH, onder GNU/FDL licentie
De NH-90, Foto Wikimedia Commons, door FlyboyHCH, onder GNU/FDL licentie

Arbo normen niet overschreden

Metingen hebben volgens de minister aangegeven dat de arbonormen niet worden overschreden, vandaar dat naar aanleiding van de klachten de aard en oorzaak van de geluidsbelasting nog wordt onderzocht. 

Ondertussen wordt bekeken of er geluiddempend materiaal kan worden aangebracht in de helikopter. Ook vraagt Defensie aan de fabrikant en andere gebruikers ervan of ze soortgelijke problemen hebben.

Defensie benadrukt dat de NH-90 nog altijd kan worden ingezet voor missies, zoals bij de strijd tegen piraten voor de kust van Somalië, en dat ook alle andere taken kunnen worden uitgevoerd. Inmiddels zijn er 11 toestellen afgeleverd. In totaal zijn 20 helikopters besteld.

Bronnen: Luchtvaartnieuws, De Telegraaf