Gemeente Utrecht gaat door met stimuleren elektrisch vervoer

Gemeente Utrecht, 25 maart 2014

Het Utrechts college stelt in 2014 opnieuw 400.000,- euro beschikbaar voor mensen die willen overstappen op elektrisch vervoer. Het gaat om subsidies voor nieuwe oplaadpunten en subsidies voor de aanschaf of lease van e-scooters.

De subsidies zijn beschikbaar voor nieuwe oplaadpunten die op privaat terrein voor eigen gebruik door bewoners en bedrijven staan. En voor oplaadpunten op bedrijfsterrein waar iedereen kan opladen. De subsidie voor e-scooters is voor de aanschaf of lease van e-scooters voor intensief zakelijk gebruik en voor woon-werkverkeer van Utrechtse werknemers. Nieuw is de mogelijkheid tot subsidie voor de aanschaf van e-scooters in aanvulling op de bestaande mogelijkheid tot lease. Aanschaf is vaak goedkoper dan lease en daarom wordt het op deze manier voor nog meer bedrijven interessant om elektrisch te gaan rijden.

De afgelopen twee jaar hebben veel mensen en bedrijven al de overstap gemaakt naar elektrisch rijden door deze subsidies. Zo zijn er inmiddels ongeveer 75 e-scooters in de stad die dagelijks maaltijden bezorgen. Ook zijn op dit moment openbaar toegankelijke oplaadpunten op ongeveer 30 terreinen van Utrechtse bedrijven en circa 50 oplaadpunten gerealiseerd op privaat terrein. Deze oplaadpunten zijn een goede aanvulling op het bestaande openbare laadnetwerk dat inmiddels bestaat uit meer dan 100 locaties.

Actieplannen Geluid en Schoon Vervoer

De subsidies zijn onderdeel van het Actieplan Schoon Vervoer. De gemeente Utrecht stimuleert hiermee het gebruik van elektrische voertuigen en draagt zo bij aan minder CO2 uistoot en geluidshinder en aan verbetering van de luchtkwaliteit. Ook in het (Ontwerp) Actieplan Geluid is opgenomen om elektrisch rijden te stimuleren.

Bron: Gemeente Utrecht