Stille trucks bevoorraden supermarkten

Volvo, 4 april 2014

Sinds kort worden diverse Albert Heijn-supermarkten bevoorraad door vier hybride trucks van vervoerder Knap/St. van den Brink. De voertuigen van het merk Volvo Trucks worden ingezet in de omgeving Amsterdam, Haarlem, Delft, Den Haag en Rotterdam.

Doordat de trucks volledig elektrisch kunnen rijden en daardoor heel stil zijn, kunnen ze zo’n 20 van de 24 uur per dag ingezet worden. Dit levert een positieve bijdrage aan de fileproblematiek, CO2-uitstoot en ruimere bevoorradingsmogelijkheden.

Er zijn verschillende redenen voor Ahold Transport en St. van den Brink om te investeren in hybride techniek. “Allereerst is er het milieu-aspect, maar met name de zeer geluidsarme laatste kilometer die we met een hybride truck kunnen afleggen, speelt een belangrijke rol in de keuze. Vervoerders hebben te maken met zogenaamde venstertijden. Tussen 19.00 en 23.00 uur moet bij laden en lossen de geluidsproductie beperkt blijven tot 65 decibel. Tussen 23.00 en 7.00 uur is de norm gesteld op 60 decibel. Met een truck die enkele honderden meters volledig elektrisch kan rijden en dus vrijwel geheel stil is, kunnen we een groot deel van onze winkels 24 uur per dag bevoorraden”, aldus Peter Leegstraten, Senior Consultant Transport bij Ahold Transport.

“Wij hebben gemerkt dat de zogenaamde dagranddistributie (het bevoorraden van winkels tijdens de rustige momenten van de dag tussen 19.00 en 7.00 uur, red.) zorgt voor een betere doorstroming, minder filekilometers, brandstofbesparing, minder uitstoot van schadelijke stoffen en een grotere verkeersveiligheid. Het biedt ons de kans om efficiënter te plannen en dus minder ritten te maken. Daar hebben niet alleen bedrijven baat bij: mits goed uitgevoerd, ervaren omwonenden minder overlast van vrachtverkeer, wordt de stad beter bereikbaar en het verkeer veiliger”, besluit Peter Leegstraten.

Bron: Persbericht Volvo