Onderzoek gewenst naar walstroom voor grote schepen Schiedam

Milieudefensie, maart 2014

Gemeente Schiedam moet maatregelen gaan nemen om in 2015 aan de luchtkwaliteit normen te blijven voldoen. Een ander probleem in deze haven is de geluidsoverlast afkomstig van zeeschepen die hier aan de kades liggen. Milieudefensie Schiedam en buurtbewoners zouden walstroom graag onderzocht willen hebben. Het Havenbedrijf Gemeente Schiedam en Huisman Itrec zeggen dat dit technisch bijna niet mogelijk is, zonder dat hier ooit onderzoek naar is geweest.

Walstroomonderzoek

Milieudefensie schrijft in haar verzoek aan de gemeente: "In de praktijk kan het geluid niet gehandhaafd worden omdat er geen normeringvoor geluid is voor hotelfuncties van schepen. Er is nu in de Voorhaven en Buitenhaven en op het Havenhoofd een generatorverbod van kracht. In de Wiltonhaven draaien echter de generatoren van enorme zeeschepen voor de hotelfunctie dag en nacht. Huisman Itrec heeft momenteel een orde portefeuille van 11 pijpenleggers. De komende 4 a 5 jaren zullen hier zeeschepen zonder voorzieningen aan de kade liggen. Het is ook bijzonder dat in het plangebied Zuid er geen klachten waren en er ook geen luchtkwaliteitsmetingen zijn gedaan, terwijl er uit diverse onderzoeken is gebleken dat er in Schiedam West de luchtkwaliteit slecht is en dat er veel geluidsoverlast bestaat uit de Wiltonhaven. Het aanleggen van walstroom in de Wiltonhaven zou als één van de maatregelen goed zijn voor de luchtkwaliteit maar ook voor de geluid soverlast. Het aanleggen van walstroom in de Wiltonhaven zou daarom naadloos aansluiten op de ambitieuze actieplannen geluid en luchtkwaliteit van gemeente Schiedam."

TU Delft Milieudefensie Schiedam is momenteel in contact met de TU Delft die walstroom voor de Wiltonhaven zou kunnen gaan onderzoeken.

Steun politieke partijen

Milieudefensie geeft aan dat er in de gemeenteraard steun is voor het plan. "Voor de verkiezingen van de gemeenteraad hebben diverse politieke partijen waaronder de VVD, PvdA, D66, SP en PS te kennen gegeven. dat ze voor een onderzoek naar walstroom zijn in de Wiltonhaven. In partijprogramma's van de PvdA en Groenlinks stonden onderzoek naar walstroom vermeld."

Bron: Gemeente Schiedam (brief (pdf) van milieudefensie)