Omgevingswet: geen onnodige tijdsdruk voor geluid en bodem

Redactie, 9 oktober 2014

In een brief aan de Tweede kamer gaat minister mw. drs. M.H. Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in op de planning omtrent de regelgeving stelselherziening Omgevingsrecht (de nieuwe "Omgevingswet").

De beleidsvelden bodem en geluid zijn volgens de minister momenteel inhoudelijk sterk in beweging. De regering heeft ervoor gekozen om deze noodzakelijke beleidsvernieuwingen de ruimte te geven en niet onnodig onder tijdsdruk te zetten door deze nu al onder te brengen in het bredere traject van de Omgevingswet. Uiteraard wordt inhoudelijk afgestemd en voorgesorteerd, zodat integratie zo eenvoudig mogelijk wordt, aldus de minister.

Voor de Omgevingswet en bijbehorende AmvB's en invoeringswet schetst de minister onderstaande planning. De planning van de regering is nog steeds gericht op inwerkingtreding van het nieuwe stelsel in 2018. In de totale planning zijn de Invoeringswet en het Invoeringsbesluit van belang voor de feitelijke inwerkingtreding.

Intussen heeft de VNG volgens een artikel in Binnenlands Bestuur op de rem getrapt: de gemeenten willen niet opdraaien voor de bezuinigingen die de regering wil inboeken, van 600 miljoen, met het vernieuwde omgevingsrecht.

Voor geluid en bodem loopt de planning nog wat verder door.

Bron: Brief aan de Tweede Kamer, Binnenlands Bestuur