Niet iedereen blij met geluidkunstwerk Dalfsen

Diverse bronnen, 23 september 2014

Op 23 september 2014 is het geluidskunstwerk bij pleisterplaats de Stokte in Dalfsen aangezet, ondanks bezwaren uit de buurt.

De gemeente heeft erkend dat het kunstwerk niet past binnen het bestemmingsplan, maar maakt gebruik van het recht daarvan af te wijken. Omwonenden hadden volgens een artikel in RTV Oost bezwaar ingediend bij de gemeente. De omwonenden vonden dat het kunstmatige kunstgeluid niet paste bij de natuurlijke omgeving van de Stokte. De gemeente wees de bezwaren schriftelijk af.

Het kunstwerk genaamd “Early Whispers” is kosteloos overhandigd aan de gemeente door kunstenares Nathalie Bruys. Eerdere berichtgeving in Dalfssennet leert dat het niet eenvoudig was om een locatie te vinden voor het kunstwerk. Uit een proefopstelling bij het gemeentehuis bleek dat omwonenden het geluid niet konden waarderen. Op de nieuwe locatie wordt gedurende een jaar proef gedraaid.

Als blijkt dat dit de ideale locatie is, dan blijft het kunstwerk daar permanent staan.

Earthly Whispers

Earthly Whispers is een geluidskunstwerk onder de grond. Volgens de website Take a Charcoal zijn de geluiden op 12 verschillende plekken in een kleine straal te horen. Als je stilstaat op het gras, of gaat zitten om te picknicken, word je plotseling verrast door de dingen die je hoort. Bruys gebruikte geluiden die in de natuur te vinden zijn, maar ook geluiden uit de stad en bepaalde frequenties die je niet kan horen maar wel kan voelen. Volgens Take a Charcoal vraagt de kunstenaars zich af met dit werk of de aarde zich verzet tegen de vele onnatuurlijke elementen die de mens toevoegt aan de wereld. Of heeft het stadsleven ons uiteindelijk meer te bieden dan de natuur? Tenslotte: Hoe kunnen we zorgen dat deze twee uiterste omgevingen in harmonie komen met elkaar?

Bronnen: RTV Oost, Dalfsennet, Take a Charcoal