Mansveld zoekt oplossing voor lawaai HSL

ANP, september 2014

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zoekt samen met gemeenten en bewoners naar een oplossing voor de geluidsoverlast die zich bij honderden woningen langs de hogesnelheidslijn dreigt voor te doen. Het zou ongeveer 200 miljoen euro kosten om dit probleem helemaal op te lossen.

Maar dat vindt Mansveld te duur. Ze wil wel een ,,substantieel'' bedrag uittrekken om de overlast zo veel mogelijk te beperken door de grotere knelpunten aan te pakken. Ze werkt daarvoor aan maatregelen die ze met de betrokkenen bij de HSL-Zuid zal bespreken. De staatssecretaris hoopt dat proces binnen een half jaar af te ronden, zei ze donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

Overschrijdingen bij 633 woningen

Foto: Hullie, Wikimedia Commons, CC-BY-SAOmwonenden van de hogesnelheidslijn klagen al jaren over geluidsoverlast. Uit metingen van onderzoeksinstituut TNO bleek eerder dat de snelle treinen te veel herrie maken, ondanks de geluidsmaatregelen die bij de aanleg van de lijn zijn genomen. Bij 633 woningen in 10 gemeenten zou het treinverkeer meer lawaai geven dan is afgesproken. De overschrijdingen variŽren tussen de 1 en 6 decibel. Nu is die overlast er niet in die mate, omdat er nog met minder treinen en een lagere snelheid wordt gereden.

Mansveld heeft beloofd zich aan de grenswaarde van het hsl-besluit te houden (57 decibel), ,,mits doelmatig''. Het is volgens haar niet mogelijk om overal aan de voorkeurswaarde te voldoen zonder enorme investeringen. Daarom wil ze zich richten op de plaatsen waar sprake is van grotere overschrijdingen. Hoeveel geld ze beschikbaar wil stellen om de problemen aan te pakken, is nog niet bekend.

Enkele reacties

200 miljoen euro om honderden woning tegen geluid te isoleren? Is dat niet 2 miljoen per huis; ok 0.5 miljoen voor 400 woningen. Zijn ze gek geworden?

Overschrijding van 1 en 6 decibel gedurende de paar seconden dat een trein langsrijdt... dan ben je echt een beroepszeiker als je daar over klaagt, gezien het maximaal toegestane decibelniveau.

geef die mensen de waardevermindering van hun huis of koop hun huizen op tegen reŽele waarde als ze weg willen / bied huurders andere gelijkwaardige woonruimte zonder overlast aan. Lijkt me een goedkopere oplossing. En gebruik de overgebleven panden dan voor de overheid als kantoren. Want die geluidsoverlast is volgens hen toch niet zo erg? Kunnen ze er prima zelf gaan zitten.

Ik kan ook googlen en lees daar dat elke 10 decibel een verdubbeling geeft (geen 3). Daar kan je ook lezen dat 57 decibel vergelijkbaar is met het geluid van een electrische tandenborstel. Dat hoor je dan max. 10 seconden voordat de trein voorbij is. Waar hebben we het dan over...

Een motor of knetterende brommer voor je deur: dat zit in de buurt van de 80 a 90 dB. Met 57 dB heb je m.i. geen reden tot klagen.

Bronnen: Persbericht ANP, Nu jij