Martin van den Berg is Het Geluid Uit

Links Martin van den BergNa 36 jaar op het gebied van geluidhinderbestrijding werkzaam te zijn geweest is Martin van den Berg het geluid uit.

Ter gelegenheid daarvan maakte hij een boekje "Het Geluid Uit",  waarin hij terugkijkt, door zijn ronde ramen. Hoezo?

Inderdaad, door de ronde ramen, waarvan Martin er honderden heeft gefotografeerd. Via dat glas toont hij tekstfragmenten, die hij uit zijn uitgebreide archief van de afgelopen periode heeft gedistilleerd.

Het commentaar erbij is erg leerzaam. Ook behandelt Martin een aantal mythen en misverstanden, zoals

  • Aan lawaai raak je gewend!
  • Van lawaai ga je niet dood!
  • In steden is minder hinder door het hoge achtergrondniveau!

Ik heb zelf Martin op afstand gekend, vooral als pionier op het web, waar ik vanaf 1996 ook mee aan de gang ging. Ik heb Martin leren kennen als een gedreven persoon, met een flinke dosis humor.  Dit blijkt wel uit het bijschrift bij bovenstaande foto uit 2001, "De Bende van 4".

Bende

De bende van 4 bestond uit Martin van den Berg (ex-voorzitter Werkgroep indicatoren), Gilles Paques (Expert voor geluid bij de Europese Commissie), John Hinton (voorzitter werkgroep Geluidkartering), en Martin Joseph (UK-onderhandelaar voor de EU-richtlijn geluid).

Aan deze bende hebben we de END, European noise directive, te danken. Naar mijn mening de beste regelgeving op geluidgebied die in Nederland is verschenen sinds 1986, met veel potentieel voor geluidhinderbestrijding. En niet alleen omdat het hele netwerk meegenomen wordt in plaats van elke weg apart zoals in de Wgh.... maar ook vanwege de publicatieplicht en de formele vaststelling van een actieplan. De tijd zal dat leren. In elk geval alle credits voor de vertrouwde VROM-mer Martin.

Die zal intussen genieten van zijn vrije tijd en zal ons gezwoeg van een afstandje bekijken, misschien wel door een rond glas... Het is je van harte gegund Martin, na al die jaren. Proost!

Elly Waterman